Marek Drga měl svým jednáním způsobit škodu státu při krácení daní 9 milionů korun. Je podezřelý ze zapletení do takzvaných karuselových podvodů, kdy měl předstírat obchodní činnost mezi zeměmi EU, aby stát okradl tím, že vrátí obchodníkům údajný přeplatek DPH. Podle deníku Malta Today spolupracoval na konfliktních obchodech se zlínským podnikatelem Miroslavem Zarembou.

Malta Today dále uvedl, že zadržený Marek Drga se u maltského soudu bránil tím, že jde o spiknutí. Konfliktní firmu Future Construction prý prodal a jeho jménem pak podnikal někdo jiný.

Ve Zlíně na Podhoří zasahovali kriminalisté. V jednom z domů v ulici A. Randýskové nalezli tři mrtvá lidská těla.
Na smrti tří lidí ve Zlíně na Podhoří se nepodílel nikdo další

„Čech vysvětloval maltskému soudu, že jeho pronásledovatelé jej našli v Goze šest týdnů po odchodu z domova v lednu 2013. Unesli jej a pod pohrůžkou ho donutili, aby podepsal dokumenty, které by mohly vést k podvodu v oblasti DPH,“ uvádí další obhajobu Drgy deník Malta Today.

„Viděl jsem skupinu lidí pár metrů ode mne. Jeden zavolal mé jméno. Byl jsem šokován a věděl jsem, že mě našli. Stál jsem tam a třásl se,“ vzpomínal Drga.

„PRÝ MĚ ZABIJÍ, KDYŽ SE VRÁTÍM DO ČESKA“

Dále tvrdil, že ho odvezli na Sanapské útesy.

„Řekli mi, abych vystoupil z auta. Když jsem tam stál, přijelo další auto. Křičeli na mě, že zemřu a že to je můj poslední den. Vzpomínám si, že jsem viděl pomník člověka, který tam zemřel, a oni mi řekli, že budu další. Jeden z nich mi potom poručil, abych podepsal dokumenty, které přinesli,“ zaznělo ve výpovědi Drgy u maltského soudu.

Podle tamních médií Drga přiznal, že nakonec podepsal asi 50 stran dokumentů.

„Pak se hádali o tom, co se mnou udělají. Jeden řekl: „Dej mu šanci, máme, co chceme. Vzali mě zpátky k autu a řekli mi, že mám štěstí, ale jestli se vrátím do České republiky, zabijí mě,“ uvedl Drga.

Roman Čechmánek u soudu ve Zlíně.
Kauza Čechmánek: pivovar měl vynášet půl milionu měsíčně

Zlínská krajská policie odmítla případ komentovat. „Vzhledem k ochraně osobních údajů nemohu poskytnout jakékoli informace,“ uvedla mluvčí policie Lenka Javorková.

Na muže (44 let) ale vydala právě zlínská policie v roce 2016 mezinárodní zatykač. Na začátku února nařídil zlínský okresní soud umístění Marka Drgy do vazby.

„Okresní soud ve Zlíně vzal 1. 2. 2018 do vazby muže stíhaného pro zvlášť závažný zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby ve spolupachatelství. Bližší informace není možné s ohledem na charakter vazebního zasedání podat,“ uvedl za zlínský okresní soud mluvčí David Kolumber.