„Byl potvrzen rozsudek prvoinstančního soudu,“ doplnila pro Deník vedoucí trestního oddělení VS Olomouc Gabriela Janečková.

Soud současně zprostil obžaloby účetního firmy Antonína Dospivu, který v obžalobě měl v uvedené činnosti Marii Březinové pomáhat. Odvolací soud tak potvrdil zprošťující rozsudek zlínského krajského soudu.

Oba čelili obžalobě ze zpronevěry, podvodu a pokusu o poškození věřitele a účastenství, za to jim hrozilo až osm let vězení.

Podle žalobce měla Marie Březinová ze společnosti Radka Březiny Energoinvestment po dohodě s ním vyvést několik milionů korun, jako splátky za její údajnou půjčku pro tuto společnost. K tomu jim měl Antonín Dospiva pomoci jako účetní firmy s antidatováním smluv o zápůjčce peněz Marie Březinové pro Radka Březinu a jeho uvedenou firmu.

Ilustrační snímek. Pouta
Muž ve Zlíně napadl a oloupil vlastní matku. Už je ve vazbě, hrozí mu deset let

A to v době, kdy byl již Radek Březina ve vězení a jeho majetek propadl za daňové úniky státu.

Jak vyplynulo z jednání u soudu, měla Marie Březinová vyhotovit falešnou smlouvu o její údajné půjčce firmě Radka Březiny a po jeho zadržení a uvěznění je tak údajně z obavy o ně chtěla získat postupně zpět.

Březinová tak vinu popírala, tvrdila že šlo o peníze, které společnosti dříve půjčila. Podle soudu ze začátku hlavního líčení, bylo popisovaným jednáním jednoznačně prokázáno, že listiny byly vyhotoveny později, než je datováno.

S tvrzením obžaloby matky nesouhlasil u prvoinstančního soudu při své výpovědi její syn Radek Březina.

„Mohu soudu předložit důkazy, které svědčí o tom, že uvedený čin moje matka nespáchala,“ tvrdil.

Zmínil, že si jeho matka uvedenými kroky umořovala dluh, který společnosti na základě ústní smlouvy z roku 2010 poskytla.

Podle žalobce však nešlo o věrohodnou výpověď.

"Radek Březina je chytrý lhář a manipulátor, nemá důvod vypovídat proti své matce. Jde o osobu, která páchala deset let trestnou činnost," podotkl žalobce.

Brána areálu muničního skladu ve Vrběticích, 22. dubna 2021. Vrbětický muniční sklad v roce 2014 explodoval. Po sedmi letech vyšlo najevo podezření na zapojení ruské tajné služby do výbuchu.
GIBS smetla trestní oznámení Imex Group na únik informací z kauzy Vrbětice

Také podle soudce VS Olomouc Raaba při odvolacím řízení bylo hodnocení Březinovy výpovědi lehce nadhodnocené.

"I kdyby však byla vyhodnocena jako nevěrohodná, tak tato nevěrohodnost neznamená, že by tato půjčka nemohla být poskytnuta. Máme zjištěno, že Marie Březinová disponovala částkou 18 milionů korun a nějakými prostředky disponovala také v hotovosti," doplnil soudce při zdůvodnění.

Podle ČTK Okresní soud ve Zlíně letos v dubnu zprostil obžaloby také Březinova otce a jeho bývalou manželku, kteří čelili podezření z legalizace výnosů z jeho trestné činnosti za více než půl miliardy korun, žalobce se však odvolal ke krajskému soudu. Krajský soud v Brně naopak Radku Březinovi letos v červnu zpřísnil trest vězení, který si odpykával za obchody s nezdaněným lihem, ze 13 let na 14 let a devět měsíců. Z vazby se podle jeho rozsudku v letech 2012 až 2014 v souvislosti s lihovou kauzou pokusil uplatit kriminalistu a snažil se ovlivnit desítky svědků.