Senát jej ale včera této žaloby zprostil. Muž podle soudu spáchal pouze přestupek, který by měl řešit příslušný městský úřad.

Rozhodnutí senátu předcházel fakt, že u soudu družka Gottlieba i její čtyři děti změnily své výpovědi. Ještě v přípravném řízení shodně popisovali, jakým útrapám měli takřka tři roky čelit.

Čtyřiačtyřicetiletý muž měl družku bít a vyhrožovat jí i s nožem v ruce, že pokud něco oznámí, zmrzačí její děti. Vulgární nadávky toho nejhrubějšího zrna si měly vyslechnout i její děti, dvě dívky a dva chlapci. Gottlieb jim prý nadával do zasraných parchantů, vypatlaných debilů, jednomu z chlapců do tlustých prasat. Údajně jim vyhrožoval, že jim usekne prsty, mlátil je vařečkami a rukou. Jednu z dívek měl udeřil tak, že spadla na zem.

Toto popisovali ještě na policii. Když ale měli vypovídat u soudu, matka i děti vše popřely. Tvrdily, že si vše vymyslely. „Děti žádné problémy nemají. Nikdy na nikoho ruku nevztáhl. Naopak se jim věnuje. Vše si vymyslela sestra, které prý děti řekly, že je měl bít. A vyhrožovala mi, že jestli to neoznámím, tak zařídí, aby šly děti do děcáku,“ prohlásila žena.

Starší z dcer tvrdila, že ji proti otčímovi donutila vypovídat sociální pracovnice. „Hrozila mi, že mě jinak nechá zavřít do blázince a vyhodí mě ze školy. Vyhrožovala mi i teta. Psala mi nechutné sms, ale už jsem je smazala,“ tvrdila soudu dívka.

Věrohodné jsou prý všechny výpovědi

Mladší sestra pro změnu tvrdila, že si vše vymyslela, aby se otčímovi pomstila. „Nechtěl mě pouštět ven a já kvůli tomu přišla o kluka. Vše, co jsem řekla, byla lež,“ sdělila soudu. S problémy se svěřila své tetě, a ta šla na policii. Gottlieb sám od počátku tvrdil, že nikomu neublížil. Včera připustil, že v opilosti padlo jen několik nadávek.

Větší světlo do celého případu nevnesli ani znalci. Soud si dokonce nechal na matku i děti zpracovat zcela nové posudky s ohledem na změnu jejich výpovědí.

„Děti připouštějí, že některé problémy tam byly. Popřely však nejdramatičtější věci. Prý je k tomu donutila sestra jejich matky,“ vypověděla včera u soudu znalkyně. Věrohodné jsou však podle ní výpovědi nynější i ty předchozí.

Státní zástupce Leo Foltýn ale nakonec sám navrhl, aby Gottlieb nebyl uznán vinným z týrání.

„Nezbývá nic jiného, než vyjít z důkazů, které tady před soudem zazněly. Chování obžalovaného splňuje znaky přestupku,“ konstatoval.

Soud nakonec případ postoupil městskému úřadu.

„Znalecké posudky trvalé poškození psychického vývoje nepotvrdily. Nemáme doklady o hematomech. Věrohodnost poškozených je navíc výrazně narušena současnou situací v rodině. Přikláníme se k tomu, že v rodině k určitým konfliktům došlo. Nelze ale zjistit, k čemu konkrétnímu,“ vysvětlil předseda senátu Radomír Koudela.

Podle státního zástupce tím však celý případ zdaleka nekončí. Družka Gottlieba totiž může být stíhána za křivé obvinění a křivé svědectví. Muž byl totiž nějakou dobu i ve vazební věznici.