Drzým způsobem vyloupili klenotnictví tři cizinci. Dva předstírali zájem o zboží, třetí se mezitím vkradl k trezoru.

„Způsobili škodu ve výši 367 tisíc korun. Kriminalisté po nich pátrají a žádají o pomoc veřejnost. Podle dosud získaných informací by se mělo jednat o cizince, kteří se pohybují na území České republiky a peníze si opatřují krádežemi v prodejnách. Pomoci by nám mohli také ubytovatelé, u kterých tito cizinci nocovali," vyzvala veřejnost ke spolupráci při pátrání zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Policie podle ní případ prověřuje jako krádež, v případě dopadení hrozí pachatelům až pětiletý trest vězení.
 I když se krádež šperků stala začátkem září, policie s případem veřejnost seznámila až nyní.

Podle popisu události cizinci – muž a žena – vešli do prodejny klenotů krátce před zavírací dobou. Každý zvlášť si začal prohlížet vystavené zboží a zabavili tak obě prodavačky. Po chvíli vešel do prodejny muž, který jen postával a rozhlížel se okolo. Po chvilce nepozorovaně proklouzl do kanceláře.

Ani jedna z prodavaček si toho ale nevšimla a dále obsluhovaly domnělé zákazníky.


 „Zanedlouho uslyšely hluk z kanceláře. Jedna z nich se šla do místnosti podívat a uviděla muže stát u trezoru. Ten, jakmile spatřil prodavačku, strčil do ní a utekl z prodejny i se svými dvěma kumpány,"popsala událost zlínská policejní mluvčí.
 Prodavačky záhy zjistily, že v trezoru chybí několik zlatých řetízků a přivolaly policii.

„Po provedené inventuře vyčíslily celkovou škodu, která vznikla odcizením zlatých šperků na 376 tisíc korun," upřesnila Monika Kozumplíková. Majitelka zlatnictví ani prodavačky se k události nechtěly vyjádřit.

„Člověk s tím asi musí počítat, ale nedá se nic dělat, je to naše práce," povzdechla si nad událostí majitelka. Jejich obchod tak v průběhu několika okamžiků přišel téměř o 400 tisíc korun. Podobnou událost zažil i majitel jiného zlatnictví, David Pechanec.

„Pracuji v tomto oboru již přes dvacet let. Za tu dobu neše prodejny v Luhačovicích a ve Slavičíně vykradli zloději třikrát," uvedl majitel zlatnictví. Podle něj si musí prodavači dávat pozor.

„Stačí, když vám ukradnou jediné plato se řetízky a už máte škodu v řádech statisíců. V případě, kdy máte v prodejně podezřelé zákazníky, je rozumné ukazovat jim vždy jen jeden kus zboží. Obecně se ale proti těmto situacím v podstatě nedá bránit. I když později policie vypátrá zloděje, ukradené zboží dávno skončilo ve výkupnách. Navíc, tito lapkové nepracují, takže vám už nikdy nenahradí způsobenou škodu," postěžoval si zlatník David Pechanec.