„Máme podezření na třiapadesátiletou ženu z Otrokovic, kterou prověřujeme pro trestné činy týrání zvířete a poškození cizí věci. V případě prokázání viny a odsouzení by žena mohla strávit až tři roky za mřížemi," sdělila krajská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Vše se odehrálo v polovině ledna letošního roku, kdy žena pohodila Dastymu přes plot otrávenou uzeninu. Rodina Radky Juřičkové zanesla zbytek uzeniny veterináři a nestačila se divit. V návnadě byla zjištěna vysoce toxická látka. Právě ta Dastyho zabila.

Případ se dostal na radnici a město podalo trestní oznámení na neznámého pachatele.

Případem se začali zabývat policisté.

Uplynulo několik měsíců a majitelé otráveného psa už ani nevěřili, že se viníka podaří zjistit. „Jsem moc ráda, že to tak dopadlo. Věřím, že bude po zásluze potrestána," sdělila Radka Juřičková na adresu podezřelé ženy.

Z doslechu ví, že žena jen chtěla, aby Dastymu bylo pár dní špatně, protože ji svým štěkotem otravoval, což prý bylo neúnosné. „Otrávit jej zřejmě ani nechtěla. Ale její jednání nechápu a asi ani nikdy nepochopím," dodala.

Podle starosty města Jaroslava Budka zřejmě viník nedomyslel své důsledky.

Případů otrávených zvířat v poslední době přibývá, upozorňuje předseda Ligy na ochranu zvířat ČR Petr Ondráček. „Setkáváme se s tím velice často," poznamenal. „Je třeba zdůraznit, že ti, co to páchají, si neuvědomují, že kdykoliv a kdekoliv může takovou návnadu vzít ze země i dítě a olíznout ji. Jako Liga takové jednání odsuzujeme a sami jsme už podali spoustu trestních oznámení," zdůraznil předseda.

Než se někdo k takovému činu odhodlá, měl by si podle něj uvědomit důsledky svého jednání. „Podobné případy jako v Otrokovicích se už staly na louce mezi paneláky. Tam tím pádem může jít daleko více také o život lidí. Jsou tam hřiště a na nich děti," zdůraznil předseda.