V případě prokázání viny mu hrozí až 10 let ve vězení.

Na případu je zajímavá i skutečnost, že se přesně neví, kde peníze skončily a že je do něj zapletena i další známá zlínská právnička Bronislava Orbesová.

Mimo to se „hraje" také o dalších 450 milionů korun, které podle dostupných informací dluží a jsou předmětem insolvenčního řízení.

Obžaloba čítá 59 bodů, tedy 59 poškozených. „Půjčoval si peníze s úmyslem obohatit se," uvedl státní zástupce Leo Foltýn v obžalobě. Svým jednáním měl podle něj právník způsobit nepodnikatelským osobám, firmám, ale i peněžním společnostem škodu velkého rozsahu.

Holomek včera u soudu svou vinu popíral. Dokonce naznačil, že se někteří jeho „klienti" sami dopouštěli trestných skutků,

„Nechci tady mluvit o praní špinavých peněz, ale když vydržíte na výpovědi některých svědků, tak si myslím, že se asi dozvíte víc," sdělil novinářům.

Rovněž tvrdí, že dlužné částky jsou podstatně menší. Vypisoval prý bianco šeky, do kterých si mohli poškození dopsat větší částky, než od nich ve skutečnosti obdržel.

Milan Holomek podle žalobce od různých lidí získával peníze od roku 2007. Sliboval jim, že částky zhodnotí. Důvěřivci pak už své vklady neviděli, natož úroky. Někteří prý své vklady dokonce navýšili.

Tyto peníze sloužily na různé projekty zhodnocování jako například nákupy a prodeje nemovitostí. Těch věcí bylo víc, ale už je to deset let, už si konkrétní případy nevybavuji," reagoval Holomek na otázku, kde vysoké částky skončily.

Bývalý elitní zlínský právník, který již byl vyloučen z advokátní komory, měl podle obvinění dokonce zpronevěřit finanční prostředky z takzvané advokátní úschovy.

„Musím říct, že se nejednalo o advokátní úschovy v pravém slova smyslu, ale o obchodní spolupráci. Šlo o zástěrku na popud klientů, kteří chtěli peníze na zhodnocení ukrýt pod smlouvou o advokátní úschově. Já jsem na to přistoupil s vědomím, že se o advokátní úschovu nejedná," přiznal včera před soudem obžalovaný.

Dále vysvětloval, že tyto transakce se v žádném případě netýkaly jeho advokátní praxe a nevedl o nich žádné účetnictví. Jeho zisk z těchto obchodů měl být 20 procent, který, jak soudu přiznal, nedanil.

Bývalý advokát se také hájil tím, že pokud šlo o advokátní úschovy z jeho advokátní běžné praxe, nikdo z jeho klientů není mezi poškozenými ani účastníky trestního řízení.

„My jsme si od pana Holomka objednali právní služby, aby vymohl od našeho dlužníka naši pohledávku. On však vymožené peníze zpronevěřil," odmítl naproti tomu jednatel jedné z poškozených společnosti KB projekt Zdeněk Kubíček.

Doplnil, že se jejich společnost nepřihlásila jako poškozená do trestního, ale do insolvenčního řízení obžalovaného.

Společně s Milanem Holomkem je obžalována rovněž známá zlínská právnička Bronislava Orbesová, a to ze zločinu podvodu ve formě spolupachatelství. Měla se provinit tím, že mu poskytla k využití své konto. A to údajně v době, kdy už byl Milan Holomek v insolvenci a měl zablokované účty. Zaslané peníze mu pak prý předala. Byť se včera zúčastnila řízení, před soudem zatím nevypovídala. V procesu ji hájí známý advokát Tomáš Sokol.

Hlavní líčení pokračuje ve čtvrtek.