Za své jednání si tyto výtečnice vysloužily pozornost nejen strážníků zlínské městské policie, ale také jejich republikových kolegů ze zlínského obvodního oddělení a cizinecké policie. Podle policistů, musí takto zasahovat několikrát měsíčně. Naposledy to bylo na konci září.

„Za své jednání dostaly pokutu v řádech několik set korun,“ částka kterou vybraly, byla v přibližně stejné výši, kterou měly u sebe“ uvedl zástupce ředitele MP Zlín Pavel Janík.

Ten zároveň apeluje na sociální cítění obyvatel, aby si lidé rozmysleli, komu dávají své peníze.

„Rozhodně takto na ulici je to nesmysl, téměř vždy se jedná o podvodné jednání a darované peníze skončí v kapsách podvodníků,“ zdůrazňuje Janík.

Podle mínění policistů i strážníků, za činností obou dívek je totiž s největší pravděpodobností organizovaná skupina a jejich „kápo“. Dívky co „vydělají“, mu pak musí odevzdat.

Ilustrační foto.
Měli zpronevěřit evropské dotace, za to můžou dostat i tři roky vězení

Nová praktika, jak vylákat z lidí peníze se rozmohla po celé ČR, tedy i v celém Zlínském kraji.

„Byli jsme nakupovat v Uherském Hradišti, přistoupil ke mně člověk a podal mi papír že je neslyšící a že vybírá peníze na jejich pomoc. Na dalším listu byla hlavička jejich organizace, logo postižených a vlajka EU. Bylo mi to podezřelé a chtěla jsem odejít, on se začal rozčilovat a strkat do mě, ať mu dám 200 korun,“ popisuje nepříjemnou zkušenost s podobným výběrčím Andrea Zemánková z Uherskohradišťska.

Paní nakonec nic muži nedala a odešla. Ve Zlíně takové štěstí už neměla padesátiletá žena, když právě podvodnici, co předstírala že je hluchoněmá, dala bankovku vyšší nominální hodnoty.

„Žena podvodnice najednou zničehonic začala mluvit a užaslé dárkyni řekla, že jde bankovku rozměnit. Štědré ženě zůstaly už jen oči pro pláč a v ruce papír s vlajkou EU,“ vzpomněl nedávnou příhodu přímo ze Zlína Pavel Janík.

Podle něj je nejlepší způsob, jak bojovat proti tomuto nešvaru v ulicích měst a obcí jen jeden – nepřispívat.

„A vyřešilo by se to do jednoho měsíce,“ myslí si zástupce ředitele zlínských strážníků.

Ilustrační foto
Pervitinový král půjde před soud

Proti jednání těchto podvodníků se ohradili i z Centra postižených Zlínského kraje.

„To co se děje, se nedá nijak komentovat. Tito podvodníci poškozují hluchově postižené, staví je před veřejností do špatného světla,“ uvedla k těmto případům tlumočnice sluchově postižených Renata Trávníčková, která pracuje v Centru postižených Zlínského kraje.

„Kdybych měla mluvit za sluchově postižené, ti by určitě podvodníkům vzkázali: že se nestydí použít jejich postižení, aby získali nelegálně peníze!“ doplnila.