Dva a půl roku po jejich smrti je ve velké soudní síni Krajského soudu v Ostravě plno. Již v dopoledních hodinách kolem budovy soudu postávali novináři, televizní štáby chystaly svou techniku. Všichni mezi sebou probírali nadcházející proces.

„Odsoudí jej, nebo ne? Kolik dostane? Není přece přímý důkaz," i to se neslo kolem i uvnitř krajského soudu. Nakonec dlouho očekávaný verdikt padl.

28 let vězení a peněžitá náhrada astronomické výše téměř devíti milionů pozůstalým.

Ani nehnul brvou

Obžalovaný Petr Kramný po vynesení tak přísného trestu působí, jako by jej čekal, jako by nevěřil, že by jej mohl soud zprostit viny. Sedí se sklopenou hlavou a nehne se mu v obličeji ani sval. Vypadá, jako by byl živoucí socha.

Bez známky emocí sleduje soudkyni, která poté více než dvě hodiny přednáší zdůvodnění, přesto jeho výraz zůstává stále stejný. Soudní proces roku, jak jej mnozí přezdívali, je u svého konce, přesto případ není uzavřen, rozsudek není pravomocný, obě strany se proti verdiktu odvolaly.

„Byl jsem se podívat, protože na tato hlavní líčení jsem pravidelně chodil. Myslím si, že je dobře, že dostal přísný trest, mělo by to varovat ostatní," myslel si na konci hlavního líčení senior Karel, kterého podle něj případ zajímal od samotného začátku.

Možná si jen přišel do soudní síně zdřímnout, možná to byl jen známý jedné nebo druhé rodiny. Možná ještě znal rodinu Petra Kramného jako šťastnou a spokojenou.

Možná opravdu čekal, že ten, kdo spáchá takovou věc, by měl být spravedlivě potrestán.

To ostatně zdůraznila i soudkyně Renáta Gilová při zdůvodnění rozsudku. „Každý pachatel takového činu si bude muset uvědomit, jaký jej pak čeká trest," varovala. O vině Petra Kramného ještě ale není definitivně rozhodnuto. Stojí za ním jeho rodina, bojuje za něj jeho obhájkyně Jana Rejžková.

„Pořád nemůžu uvěřit, že se právě tohle děje. Že uslyším to, co jsem slyšela v soudní síni v Ostravě, a to v roce 2016. Měla jsem pocit, že se vracíme někam do doby temna," reagovala zlínská advokátka Jana Rejžková na poslední den procesu v Ostravě, zejména na argumentaci soudkyně při zdůvodnění rozsudku.

Je 7. ledna 2016, krátce před 16. hodinou. Chodby ostravského krajského soudu zejí prázdnotou, parkoviště před budovou také. Zatím si lidé budou muset udělat úsudek o vině či nevině Petra Kramného sami. Jeho další cesta povede tentokrát do Olomouce, kde bude rozhodovat tento případ mnoha podob vrchní soud.