Trestná činnost obžalovaných měla spočívat v krácení DPH při pořízení zboží z jiného členského státu EU. V době od září 2011 do února 2013 k tomuto účelu měli vytvořit na Zlínsku, Uherskohradišťsku a Olomoucku řetězce obchodních společností.

„V přípravném řízení se podařilo zajistit více než milion eur," uvedla státní zástupkyně. Doplnila, že hlavní komoditou těchto obchodů byl řepkový olej nakupovaný hlavně v Polsku. Jedna z obžalovaných společností je společnost Mystery Group, ta plnila funkci takzvané „nárazníkové firmy".

„Mystery Group vytvářela zdání řádného obchodování: nakupovala, prodávala, nakupovala od ztraceného obchodníka, tedy od toho, kdo neodváděl daně," uvedla žalobkyně. Přiznávala nákup a prodej a z toho platila i minimální daňovou povinnost. Jednatel této společnosti byl vlastně „bílým koněm".

„Cítím se vinen, že jsem neplnil daňovou povinnost, měl jsem to udělat," přiznal při své výpovědi u soudu jeden z obžalovaných.

Připomenul, že mu již finanční úřad vyměřil k zaplacení 18 milionů korun. A to poté, co koupil společnost a předal faktické vedení i přístup na účty jinému obžalovanému.

„Nemám teď nic, jsem bezdomovec, přišel jsem o rodinu, manželka se se mnou rozvedla," tvrdil v pondělí s tím, že nekontroloval účetnictví ani výpisy z banky, protože byl přesvědčen, že je vše normální.

Další obžalovaný, opět zřejmě „bílý kůň" u soudu popisoval, jak vybíral peníze a jezdil podepisovat faktury do Polska. „Nečetl jsem je, ani smlouvy, všechno tam už bylo nachystané," řekl.

Přiznal, že se nezajímal ani o účetnictví a že ani nevystavoval faktury," uvedl.

Před soudem stanula i jedna žena, kterou jako účetní nezajímalo, že nákupní ceny byly vyšší než prodejní.

Další hlavní líčení pokračuje u zlínského krajského soudu ve středu.