Miroslav Maslák a někteří jeho komplicové byli pro podobné trestné činy stíháni na Slovensku, zlínský soud tak hlavnímu šéfovi gangu přidal trest vyhoštění z České republiky na dobu neurčitou a propadnutí věci.

Další členové vymahačské skupiny Vladimír Haviar, Tomáš Ďuriš, Radovan Helis a Jan Surý si vysloužili rovněž nepodmíněné tresty. Haviar osm a půl roku a Ďuriš osm let a čtyři měsíce. Oba Slováci si trest odpykají také ve věznici se zvýšenou ostrahou a stejně jako Miroslav Maslák dostali od krajského soudu i trest vyhoštění na dobu neurčitou.

„Soud správně vyhodnotil charakter trestné činnosti pachatelů a závažnost jejich počínání na území České republiky. Proto trest vyhoštění na dobu neurčitou," vysvětlil státní zástupce Roman Kafka.

Radovana Helise potrestal soud odnětím svobody pět let nepodmíněně a Jan Surý si od soudu vyslechl nepodmíněný trest v délce trvání tři roky.

„Nemohou se opakovat 90. léta"

Podle Radomíra Koudely oba tito Češi věděli, jakou trestnou činnost Miroslav Maslák vykonává. Radovan Helis podle soudce pomáhal Miroslavu Maslákovi připravovat schůzky s dlužníky a jeho prostřednictvím se také snažil přinutit majitele diskoték Flip a Musicland A, aby si objednali ochranu jejich podniků právě u něj.

„Kdyby se Radovan Helis nepotkal s Miroslavem Maslákem, nepáchal by trestnou činnost," usoudil na adresu Helise předseda senátu. Co se týká posledního z Maslákovy party, Jana Surého, tak ten poskytoval Miroslavu Maslákovi informace o dlužnících. Také si u něj objednal vymožení pohledávky od svého dlužníka.

„Nemůžeme dopustit, aby se opakovala situace z devadesátých let, kdy se takovým způsobem vymáhaly pohledávky," upozornil na nebezpečnost jednání předseda senátu. Všichni obžalovaní jsou povinni také uhradit nároky poškozených.

Bezprostředně před vynesením rozsudku bylo na programu čtení závěrečné řeči Miroslava Masláka. Ten doslova „rozebral" závěrečný návrh státního zástupce Romana Kafky slovo do slova. Zpochybnil odborné znalecké posudky i práci policie v přípravném řízení.

I když poslední jednání tohoto Maslákova příběhu se odehrávalo bez něj, jeho řeč před senátem za něj přečetl jeho advokát Pavel Jiříček.

Maslákovo poslední vyjádření u krajského soudu ve Zlíně mělo dvacet šest stran a Pavel Jiříček jej četl dvě hodiny v kuse. Miroslav Maslák nezanechal na krajském státním zástupci, předsedovi senátu, zlínské policii ani brněnské expozituře nitku suchou. Pustil se i novinářů.

„Kafka lže a přesvědčuje, že černá je bílá a naopak. Do role pomocníka Kafky se dostal i předseda senátu," vykřikoval ze svého prohlášení na všechny přítomné při hlavním líčení obžalovaný Miroslav Maslák.

Nezapomněl ani na zlínskou policii, která údajně podle něj likvidovala důkazy svědčící o jeho nevině.

Toto ovšem předseda senátu při zdůvodnění svého rozsudku označil jako Maslákovy konspirační teorie.

„Nebyly prokázány jakékoliv skutečnosti, které by tyto konspirační teorie dokázaly. Tyto úvahy jsou absurdní. V týmu pracovala celá řada policistů, nikdo nebyl jakkoliv obviňován. Tohle obvinění je fikce a nesmysl," zdůraznil na obranu postupu policistů při přípravném řízení Radomír Koudela ve své řeči.

Rozsudek nad pěticí obžalovaných není pravomocný. Krajský státní zástupce Roman Kafka po vynesení rozsudku se na místě ihned odvolal. „U většiny z nich jsem navrhoval vyšší tresty, navíc obžalovaným nebyly uloženy ani peněžité tresty," přiblížil žalobce.

Advokát Miroslava Masláka odvolání za svého klienta nepodával, přesto podle něj na to dojde. „Jsem naprosto přesvědčen o tom, že klient podá odvolání proti rozsudku," prozradil obhájce Pavel Jiříček.

Miroslav Maslák, Tomáš Ďuriš, Vladimír Haviar, Radovan Helis a Jan Surý podle obžaloby údajně vymáhali nevybíravým způsobem oprávněné i vymyšlené pohledávky, podnikatelům vyhrožovali, zapalovali auta, stříleli na domy i vozidla.

Tímto způsobem měli podle žalobce způsobit škodu nejméně 1,25 milionu korun. Takto měli poškodit na 25 lidí a firem.

Hlavní líčení v případu Miroslava Masláka se dostalo do povědomí zlínské veřejnosti, ale i celé ČR také kvůli nejrozsáhlejším bezpečnostním opatřením, která u krajského soudu ve Zlíně kvůli němu panovala.