„Je to rozhodně největší zásah v historii České republiky proti dovozovým mafiím," zdůraznil Jiří Žežulka z Generálního finančního ředitelství.

Policisté trestně stíhají pět cizinců, tři Čechy a dalších devatenáct společností. Čtyři obvinění jsou ve vazbě. Všichni se zodpovídají ze spáchání trestných činů účast na organizované zločinecké skupině a krácení poplatku a podobné povinné platby. Za to jim hrozí trest odnětí svobody až na deset let.

Případem se začali první zabývat zlínští kriminalisté ve spolupráci s Generálním ředitelstvím cel, Celním úřadem pro Zlínský kraj a Celním úřadem pro Olomoucký kraj. Narazili na společnost ve Zlínském kraji, která byla do daňového úniku zapletena.

Zdroj: Policie ČR

 Autor: Policie ČR

„Při rozkrývání daňového úniku se jim otevřel případ mnohem větších rozměrů," uvedl za krajské policejní ředitelství Zlínského kraje Petr Jaroš.

Rozsah trestné činnosti zasahuje dokonce do několika krajů v České republice, ale také několika jiných zemí v Evropě.

Daň z přidané hodnoty dováženého zboží z Číny byla počítána z faktur, které byly podle Jiřího Žežulky z Generálního finančního ředitelství značně podhodnocené.

„Docházelo ke krácení tak, že zboží bylo dodáváno na fiktivní firmy," přiblížil Žežulka.

Vyčíslil také, jaká tímto jednáním vznikla českému státu na úniku na daních škoda. „V současné době máme zadokumentován daňový únik ve výši 330 milionů korun. Nicméně únik je počítán z těchto fiktivních faktur. Pakliže bychom šli na skutečnou cenu, kdy předpokládáme, že reálně bylo podhodnoceno 90 procent, může se tato částka navýšit až desetinásobně, což znamená tři miliardy a tři sta milionů korun," vysvětlil.

Skupině se dařilo nelegální transakce tajit také proto, že při nich nevyužívali klasický bankovní převod, ale byly placeny v hotovosti. „Peníze šly speciálními cestami," přiblížil Jiří Žežulka z Generálního finančního ředitelství.

Úsilí zlínských kriminalistů v boji proti daňové kriminalitě ocenil krajský ředitel policie Jaromír Tkadleček. „Policisté ve Zlínském kraji zmíněnou kauzou opakovaně ukázkově představují regionální Kobru v podobě, v jaké by měla fungovat v celé republice," ocenil policejní ředitel.