V něm se 33letý lékař původem z Jemenu v odvolacím řízení snažil soud přesvědčit, že svou bývalou manželku ze Zlínska netýral.

Rozsudek zněl ale jednoznačně. „Obžalovaný se za trestný čin týrání osoby ve společné domácnosti odsuzuje na deset měsíců s podmínečným odkladem na dva roky," řekl předseda senátu, soudce Jiří Dufek.

Původní trest 18 měsíců s odkladem na tři roky byl souhrnný a vztahoval se i ke stalkingu. Ten však smazala prezidentská amnestie.

Podle obžaloby měl lékař svou bývalou ženu, profesí učitelku, týrat především psychicky, a to po dobu mnoha měsíců. Mohamed A. to ale kategoricky odmítnul.

„Měli jsme spory a občas jsme se hádali. Vím, že Martina nebyla spokojená, protože jsem chodil z práce pozdě a ona byla s dětmi sama. Ale nikdy jsem ji netýral," bránil se před soudem. Podle svědků, kterým se žena svěřovala, ji měl ale muž hrubě urážet a ponižovat, pohrozil jí prý i tím, že jejich děti unese do Jemenu.

„Jsou to lži. Kdybych chtěl, dávno bych to udělal. Měl jsem plno příležitostí," rozčiloval se už mimo jednací místnost odsouzený muž.

„Byl bych blázen. Podle Koránu je totiž pro dítě na prvním místě jeho matka," vysvětlil lékař muslimského vyznání.

Přestože víra a kulturní prostředí podle něj v případu žádnou roli nehrály, z jeho slov bylo patrné, že právě tady je původ mnohých nedorozumění a zřejmě i rozkolu manželství. Viníky jsou v tomto případě oba partneři, kteří po pětiletém vztahu uzavřeli manželství, aniž si vyjasnili základní životní postoje.

„Koupe se v bazénu nahá a pusinkuje se před dětmi," uvádí příklady nestydatosti své bývalé polovičky muslim a vzápětí vzpomene, že když se s ní seznámil, měla na sobě kratičkou minisukni.

Žena později na přání manžela změnila šatník a přijala islámskou víru, za nějaký čas ji ale zase opustila. V Jemenu by ji za to čekal trest smrti.

Naopak Mohamed A. by jako své zásadní selhání vnímal například to, že by ženu nedokázal dobře finančně zajistit. Koupil a vybavil velký byt v České lípě. Napsal ho na ženu a sám platil hypotéku.

„Jí se ale stýskalo. Odjela na tři týdny do Zlína a pak už se nechtěla vrátit," pokračoval. Od dětí se potom dozvěděl, že žena má milence, který je budhista a dětem zakuzuje jíst maso a sladkosti.

„To mě rozčílilo. Proto jsem telefonoval a psal ty esemesky. O tom, co budou mé děti jíst, budu rozhodovat sám," vysvětloval energicky. Největší rána ale podle něho přišla, když se dozvěděl, že jeho žena s milencem otěhotněla a rozhodla se jít na potrat.

„Zavraždili dítě. Jak mohli něco tak strašného udělat? V Jemenu za to hrozí ukamenování." Pak už prý muslimskému lékaři šlo hlavně o výchovu dětí.

„Jak je možné, že její bratr hájí práva žen a přitom nechá vlastní sestru bydlet ve sklepě, protože volný byt lukrativně pronajímá? To se v Jemenu, kde rodina drží při sobě, nestane, stejně jako to, že někdo nechá své rodiče umřít na LDN," rozohňuje se muž.

Jeho temperament kontrastuje s nemluvností jeho bývalé ženy. Ta před soudem neřekla nic. Pokud bude její bývalý muž vyhoštěn, což mu hrozí, přijde rodina o docela vysoké výživné a děti o otce.

„Vím, že on hodně věcí myslel dobře. Byl takto vychován. Pro mě je ale takové soužití nepřijatelné. Češkám i Čechům radím, aby se smíšenému manželství vyhnutli," řekla 33letá učitelka.

Stejně mluví ze své zkušenosti i vedoucí zlínského Intervenčního centra Jarmila Hasoňová. Případy týrání ženy manželem muslimem nejsou ničím výjimečným.

„Muž často lásku a něhu vymáhá jako povinnost a vyžaduje chování podle vlastní zažité normy, bez ohledu na zdejší zákony. Někdy i hodně tvrdě," popsala Hasoňová.

JITKA VOGLOVÁ