Další takový případ se stal ve čtvrtek. Vyděšená žena oznámila o půl druhé odpoledne na tísňové lince policie, že před pár minutami přišla o část svých úspor. Policisté okamžitě vyrazili do Malenovic do bytu pětaosmdesátileté ženy, která se zařadila mezi další podvedené a okradené seniory.

Stařenka policistům uvedla, že krátce po poledni u ní začal zvonit telefon, pevná linka. Když jej zvedla, ozval se pro ni cizí mužský hlas. Zeptala se tedy, zda mluví se svým bratrem a proč má takový divný hlas. Muž odpověděl, že je její bratr a je pouze nachlazený.

Obral ji o 50 tisíc korun

Dál se už příběh odvíjel podle podobného scénáře jako ostatní události týkající se starších lidí.

„Neznámý muž požádal svou ,,sestru" o půjčku padesát tisíc korun s tím, že je právě v bance a potřebuje tuto částku nutně na doplacení dluhu," sdělila mluvčí policie Monika Kozumplíková. Stařenka odvětila, že se půjde podívat, zda má tolik peněz v hotovosti doma.

Když zjistila, že ano, ochotně s půjčkou souhlasila. Muž po pár minutách zavolal znovu a požádal, zda by mohla peníze poslat po jeho dobrém kamarádovi, protože on v tuto chvíli nemůže z banky odejít.

Asi po půl hodině tedy přišel do jejího bytu, kam jej sama pozvala, cizí muž, představil se jako kamarád jejího bratra, ona mu odevzdala obálku s penězi, které před ním přepočítala, a rychle zase odešel. Musel totiž, podle jeho slov, být za pár minut zpět v bance a peníze tam odevzdat.

Teprve poté starší paní zavolala svému bratrovi, aby se zeptala, jak to v bance dopadlo.

Ten jí odvětil, že od rána sedí doma a nikde nebyl. V tu chvíli jako by do ní udeřil blesk. Den předtím totiž viděla ve zpravodajství podobný případ podvedené ženy a nenapadlo ji, že se jí něco podobného může stát.

„Neznámého mladého muže snědé pleti prověřujeme pro podezření z podvodu. Hrozí mu až pět let vězení," dodala Kozumplíková.

ŠÁRKA ŠKUBALOVÁ