Brněnský krajský soud žalobu zamítl s odůvodněním, že obsazení podniku celníky a nepřetržitý dohled nad výrobou alkoholu není omezením práva na podnikání, ani svévolným zásahem státu. Likérka byla podezřelá z výroby otráveného alkoholu, je však obviněna jen z daňových úniků.

Celníci loni obsadili areál likérky a více než měsíc nepřetržitě kontrolovali výrobu alkoholu, protože podle nich nebylo jasné, jak firma nakládá s kolky označujícími alkohol.

Podle zástupců firmy šlo o nezákonný zásah. „Došlo k omezení práva svobodně podnikat," uvedla firma v žalobě. Zaměstnanci se prý museli věnovat celníkům a plnit jejich příkazy, což mělo vliv na výrobu a chod firmy.

Soud sice potvrdil, že přítomnost celníků ve firmě mohla omezovat provoz likérky, ale upozornil, že přednost před právem na podnikání má veřejný zájem na dodržování bezpečnostních, hygienických a dalších pravidel, na která kontrolní orgány dohlížejí. „Z pouhého faktu, že zaměstnanci v důsledku prováděné kontroly ztratí určitý čas, tak nelze vyvozovat nezákonné zkrácení práv," rozhodli soudci.

Likérka Drak byla jednou z firem podezřelých v metanolové aféře, která začala loni v září. Do letošního ledna zemřelo kvůli jedovatému alkoholu 40 lidí. Policie v kauze stíhá přibližně sedm desítek lidí. Mezi obviněnými byl původně i jednatel likérky Pavel Čaniga, státní zástupce ale jeho stíhání zastavil. Policie nakonec Čanigu obvinila z krácení daně a ohrožení životního prostředí. Z daňových úniků je obviněna i Likérka Drak.

Podle policie firma loni v září odvedla spotřební daň zhruba 3,7 milionu korun, Čaniga ale nepřiznal minimálně dalších 2,7 milionu. Kriminalisté na to přišli v souvislosti s incidentem, kdy na konci září zaplavilo asi 32 tisíc litrů alkoholu vypuštěného z Likérky Drak čistírnu odpadních vod v Bystřici pod Hostýnem. Bylo v něm zhruba 9500 litrů čistého etanolu.