Yvetta Borýsková 13 let čekala, zda policie chytí vraha, který 5. 12. 2001 ubodal jejího syna v baru na Jižních Svazích

Tenkrát před třinácti lety však k usvědčení a dopadení vraha chyběly důkazy.

Nová svědectví a práce policejního týmu Tempus, který se neobjasněnými vraždami zabývá, vrátily však případ zpět na začátek, k jejím nejhorším dnům v životě. Snad i pro její klid se nyní podaří vraha usvědčit a konečně padne spravedlivý trest za smrt syna. Mladého, hodného kluka, který byl jen v nesprávnou chvíli na nesprávném místě. V rozhovoru pro Deník přiznává, že od začátku s manželem tušili, kdo jejich Ondru zavraždil.

Povězte nám něco málo o Ondrovi. Jaký byl?

Ondra byl zlatý človíček… nevšimla jsem si u něj ani nějaké puberty. Nechci jej vynášet do nebe jen proto, že ho někdo zabil, ale on byl opravdu velmi hodný. Vystudoval obor kuchař-číšník v červnu 2001, v červenci měl osmnáct, takže jsme měli co oslavovat. 30. listopadu měl svátek a my jsme chtěli, aby v hospodě U Jelínka, kde nastoupil, skončil, protože jej tam jako čerstvě vyučeného nechávali dělat přes noc do rána. Takže 30. listopadu odtud měl odejít. Jenže provozní jej přemluvil, ať zůstane ještě měsíc, aby vydržel ještě do konce roku. Za týden byl Ondra mrtvý.

Kdo vám pomohl zvládnout ty nejstrašnější okamžiky v životě?

Manžel mi v těchto chvílích nejvíce pomohl. On si mě vzal, když už jsem měla Ondru, to mu bylo devět let. Ale pro Ondru byl jako jeho vlastní táta. Říkal mu tati. Opravdu, byl to manžel, kdo mi velice pomohl v těch nejtěžších okamžicích.

Muselo to být velice těžké, jak jste to dokázala jaké to bylo jít dál?

Bylo to hrozné, chtěla jsem se zabít, ale měla jsem ještě jednoho syna, manžela i přátele, kteří do mě tenkrát hučeli: „Máš ještě jednoho kluka, musíš jít dál, musíš vydržet!" Já si myslím, že ženská, když na to přijde, dá všechno. Ženské jsou silné, myslím, že víc než chlapi. Tak jsem se vrátila do života a začala žít a fungovat dál kvůli mladšímu synovi. Navíc v té době to velice špatně snášel, měl teprve osm let. Viděl mě pořád plakat a začal mít pocit, že Ondru mám radši. Takže jsem mu začala vysvětlovat, že to tak není, že oba jsou mí synové, že oba mám ráda stejně. Vysvětlila jsem mu, že Ondra zemřel a já jsem se s tím nemohla smířit, ale že to rozhodně neznamená, že bych jej měla mít méně ráda. Vysvětlila jsem mu, že je mi po Ondrovi smutno.

Co vaše okolí, jak přijalo smrt Ondry? Co jeho kamarádi, přátelé?

Naše okolí nás podpořilo. Dokonce i důchodci z našeho domu měli Ondru rádi. Dodnes na něj stále vzpomínají. Dříve za mnou chodili i Ondrovi kamarádi, hlavně ze začátku. Pomohli mi i vybrat písničky na jeho pohřeb, já jsem na něm nechtěla slyšet žádné proslovy, chtěla jsem jen, aby tam zaznělo to, co měl Ondra rád. Tenkrát nejvíc poslouchal Red Hot Chili Peppers. S jeho nejlepším kamarádem jsme pak od nich vybrali čtyři písničky. Teď se už s Ondrovými kamarády nevídáme, nevím, jestli zajdou někdy na hřbitov, už mají zřejmě své rodiny. I já jsem už mohla být babička.

Věřila jste, když byl případ odložen, že se podaří chytit vraha?

Já jsem ze začátku, když případ odložili, nechtěla přestat věřit, proto jsem psala na všechny strany, dokonce i k Nejvyššímu soudu, stále jsem volala, ale nechtěli už se mnou dál ani komunikovat. I přesto jsem se nevzdávala. Přestala jsem věřit ve spravedlnost, až když můj tatínek kvůli tomu zemřel. Také on psal, kam mohl, chtěl se domoci spravedlivého trestu pro vraha svého vnuka. Psal i na státní zastupitelství a všude možně, ale vždy mu odpověděli, že se s tím už nedá nic dělat. Poté, kdy napsal v dubnu svůj poslední dopis, tak na ten mu odepsali, že se s tím už dělat nic nebude. To byla pro něj velká rána a za měsíc zemřel. Přitom byl zdravý. Tak jsem přestala věřit, že vraha našeho Ondry někdo někdy potrestá. Ty dopisy, které psal, mám doma, mám i odpovědi, které mu chodily zpátky. Přesto vinu za smrt taťky dávám vrahovi Ondry.

Jak jste se dozvěděla o novém policejním týmu Tempus, který se neobjasněnými vraždami zabývá?

Dozvěděla jsem se to z časopisu, kde byla krimi příloha, jenže tenkrát se mi nepodařilo sehnat kontakt, ale až za rok se ozval pan Baláž, jeden z členů týmu Tempus. Když chytili údajného vraha Ondry, začala jsem se úplně třepat. Znovu se mi objevilo vše před očima. Bylo to velmi silné, už jsem nevěřila, že se jej podaří dopadnout. Martina Baláže si velmi vážím. Ze všech, kteří vraždu Ondry vyšetřovali, se on ke mně choval nejlépe.

Co patřilo pro vás k těm nejtěžším věcem, které jste musela po smrti Ondry udělat?

Nejvíc mi vadilo v době, kdy jsme žádali o bezplatného zástupce, že mi napřed od policie přišla zpráva, kde úplně detailně popisují, jak Ondru vrah zabil, jak to probíhalo. Já jsem to nechtěla číst. Teď mi to zase přišlo od soudu, kde píší, že mi schvalují bezplatného zástupce, tak mi zase k tomu poslali detailní popis toho, jak vrah honil Ondru po té hospodě a jak ho zabíjel. Proč to mám pořád vidět? Já se to ale nesnažím číst, už to znám. Manžel mi říkal, jak můžu? On to ani nečetl. Nemohl.

Jaký trest byste přála vrahovi?

Aby byl ve vězení co nejdéle a aby si ho tam pořádně podali. Aby se nemohl na nic vymlouvat. Třeba na zdravotní stav, a aby tak neměl nejlehčí vězení. Chtěla bych pro něj nejpřísnější trest v nejpřísnějším vězení a to, aby si ho tam ti chlapi pořádně podali. Přála bych mu to nejhorší a aby si to užil.

Pokud bude obviněný pravomocně odsouzený, uleví se vám, uzavřete to?

Rozhodně ne, neuzavřu to, to se ani nedá. Protože se budu bát a čekat to, že třeba po dvou letech se dozvím, že se bude například vymlouvat na to, že je nemocný a že se bude chtít dostat ven. Slyšela jsem, že státní zástupce Roman Kafka, který má případ na starosti, je obzvlášť v těchto případech přísný a neoblomný a doufám, že bude tvrdě posuzovat i vraha Ondry. Snad mu to nedá jen tak, šlo o zvlášť brutální vraždu a to by se mělo patřičně potrestat.

Přála byste tomu, kdo vašeho Ondru takhle zabil, trest smrti?

Nepřála bych vrahovi Ondry smrt, ale pomalé umírání. Protože co jsem se ze spisu dozvěděla, Ondra musel strašně trpět, než umřel. Kdyby pachatele například na oplátku někdo zabil, měl by to hrozně jednoduché. Já chci, aby trpěl. Je to hrozné, ale chci to.

Nebojíte se toho, že obviněného u hlavního líčení uvidíte?

Toho se nejvíc bojím. Viděla jsem ho na fotkách, v novinách, v televizi. Ale vidět ho naživo a podívat se mu do očí, toho se opravdu bojím. Nevím, jestli má přítomnost v soudní síni s ním něco udělá, já myslím, že ne. Vždyť jen jak dlouho žil s tím, že takto zabil mladého člověka a nehnulo to s ním. V pohodě si tady chodil. Přitom my jsme od začátku byli přesvědčení, že je to on, kdo našeho Ondru zavraždil.

Je mi také líto, že tatínek se už soudního procesu nedožil. Policisté z Tempusu chtějí, abych na soudní líčení chodila. Poprvé určitě půjdu, ale nevím, jak to zvládnu. Už jsem toho snesla v životě dost, myslím, že to snad zvládnu. Už kvůli práci policistů, kterým se pachatele podařilo dopadnout, bych soud chtěla zvládnout.

Ondřej se bránil. Vrah mu však nedal šanci

Bylo mrazivé, tiché ráno 5. prosince roku 2001. Uklízečka v baru U Jelínka nastoupila svou ranní směnu. Následné okamžiky se jí však vryly do paměti a už nikdy v životě na ně nezapomene. Uvnitř baru totiž našla ležet v tratolišti krve ubodaného teprve osmnáctiletého Ondru, který tady pracoval jako číšník.

Rozeběhlo se usilovné pátrání, policisté vyslechli desítky svědků, ale usvědčující důkazy tenkrát k vrahovi tohoto brutálního činu bohužel nevedly.

Přesto se situace změnila, a to až po téměř třinácti letech. V roce 2013 vznikl nový policejní speciální útvar s názvem Tempus, který se neobjasněnými případy vražd zabývá. Jeho pozornost se zaměřila i na nevyřešenou vraždu osmnáctiletého mladíka z roku 2001.

V červnu 2014 proběhl policejní zátah ve zlínském baru U Béédi na autobusovém nádraží. Zde policisté zadrželi třiačtyřicetiletého Jana P., kterého na základě svědectví podezírali ze spáchání tohoto brutálního trestného činu.

„Svědek vypověděl, že u podezřelého viděl zakrvácené věci, které pocházely z tohoto trestného činu, navíc tyto věci poznal i na fotografii," přiblížil krajský státní zástupce Roman Kafka. Jak poznamenal, tyto věci, které byly při vraždě odcizeny, byly specifické povahy a to, že je u zadrženého Jana P. viděli, potvrdili i další svědci.

„Tyto věci mohl mít u sebe jedině vrah," doplnil vedoucí skupiny Tempus Martin Baláž, který se případem jako policista Okresního ředitelství kriminální policie ve Zlíně v roce 2001 zabýval.

Jak také žalobce Roman Kafka uvedl, podal návrh na prodloužení vazby zadrženého Jana P. K tomuto rozhodnutí jej vedlo znalecké zkoumání posudek věrohodnosti svědka a také psychiatrické a psychologické zkoumání obviněného Jana P.

Státní zástupce také zdůraznil, že všechny znalecké posudky v tomto případu podporují práci policejního týmu Tempus. Soud návrhu státního zástupce vyhověl a zadrženému Janu P. vazbu prodloužil. Vypadá to, že hlavního líčení se dočká obviněný ve vazbě.

„Předpokládám podání obžaloby v řádech týdnů," prozradil Roman Kafka. Podle něj v případě pravomocného rozhodnutí soudu hrozí Janu P. trest odnětí svobody v délce 1215 let. „Reálně i výjimečný trest," upozornil žalobce. Jak vysvětlil, může obviněnému totiž přitížit jeho majetkový motiv k tak hrůznému činu.

„Ten byl spáchán mimořádně surovým způsobem, poškozený umíral dlouhé minuty. Nejprve zasadil mladíkovi dvě rány. I tak se mladý Ondřej snažil před útočníkem utéct. Obviněný mu však nedal šanci a svůj hrůzný čin dokonal," připomněl poslední minuty života hocha, který nikomu neublížil a kterého měli všichni rádi.

Zásadní okamžiky případu vraždy z roku 2001

Noc ze 4. na 5. prosinec 2001 vražda Ondry H. v baru U Jelínka ve Zlíně na Jižních Svazích, kde Ondra pracoval. Mladík byl brutálně ubodán čtrnácti ranami nožem. Z podniku, kde pracoval zmizela, i tržba necelých třicet tisíc. K usvědčení podezřelého chyběly důkazy. Případ byl odložen.

Září 2004 Na rodinu zavražděného chlapce se obrátila neznámá osoba se sdělením, že má zásadní informace k tomuto skutku a tyto jim předá utajeným způsobem. Takto rodině skutečně neznámý posléze sdělil, že je čeká vzkaz v krabičce od cigaret, která se nachází nalepená v odpadkovém koši v zámeckém parku ve Vizovicích. Opravdu zde byla nalezena nalepená krabička od cigaret s pečlivě složeným dopisem uvnitř.

V něm mělo být uvedeno, že tato neznámá osoba koupila v době po vraždě mobilní telefony, které byly odcizeny při této vraždě, což prý původně pisatel dopisu nevěděl. Později (zřejmě po odpykání trestu odnětí svobody) se tento člověk měl dozvědět, odkud mobilní telefony pocházely. Předal rodině poškozeného a policii popis pachatele vraždy a jeho jméno. Podle uvedení a popisu neznámého, šlo o osobu, která je v souvislosti s vraždou Ondry H. nyní skutečně stíhána.

Březen 2013 Policejní prezident Martin Červíček zřídil speciální pracovní skupinu TEMPUS, která se zabývá dávno odloženými neobjasněnými případy. Mezi neobjasněné případy, které později řeší, patří i vražda Ondry H. z prosince 2001, ke které došlo na Jižních Svazích.

Červen 2014 Speciální tým Policejního prezidia Policie ČR „Lovci lebek" zatýká na zlínském autobusovém nádraží v baru U Béédi podezřelého Jana P. Od té doby je stíhán vazebně. Vyšetřování je u konce, nyní se čeká na prostudování spisu. Podle Romana Kafky by hlavní líčení mohlo začít už po Vánocích