Granule našla při venčení psa žena v otrokovické ulici Nádražní. 

„To musí dělat buď nevychovaná děcka, nebo někdo silně labilní, zamindrákovaný. Ruky dolámat a dát mu to sežrat,“ okomentovala čin neznámého záškodníka jedna z pobouřených obyvatelek Otrokovic na sociální síti.

Právě tam na jed mezi vchody do paneláků 1401 a 1399 upozornila Ludmila Semelová, která jej našla.

„NAFOTILA JSEM TO, ABY SI DALI VŠICHNI POZOR“

„Byla jsem venčit zrovna svého pejska, když jsem viděla, že je něco kolem baráku rozsypaného. A vedle nějaké drobné kosti. Zrovna ve vedlejším vchodě stála dvojice strážníků, tak jsem na ně zavolala. To oni mi řekli, že je to jed na krysy,“ řekla Deníku Ludmila Semelová.

Svého psa proto zavedla domů, vzala sáček, jed nafotila, posbírala, co šlo, a vyhodila.

„Obvolala jsem pak známé, dala informaci o jedu na sociální síť, aby si pejskaři a maminky s malými dětmi dali pozor,“ podotkla žena rozzlobená nad tím, čeho všeho jsou lidé schopni.

Ilustrační foto.
Ve Zlínském kraji skokově ubyl hazard. Kvetou ale internetová casina

Vedle rozsypaného jedu byl navíc větší výkal, zřejmě právě od psa.

„Možná toto někoho vytočilo natolik, že jed rozsypal. Takto se snad ale situace neřeší, ne? Dříve bych psa volně pustila proběhnout se, ale takto raději už ne,“ dodala Ludmila Semelová.

Podle šéfa otrokovických strážníků Tomáše Gromuse se v místě pohybovali strážníci, kteří byli do ulice přivoláni k jinému případu.

„O nálezu je informovala sama paní, která jed na krysy posbírala. Rozsypáním granulí se dotyčný nedopustil sice přestupku, přesto opravdu nikdo nemůže samovolně sypat jed na krysy, kde se mu zachce. Nedokážu však nyní říct, zda se dopouští nějakého ohrožení,“ reagoval Tomáš Gromus.

Přislíbil, že se strážníci případem budou zabývat a hlídky se nyní mnohem častěji objeví v rámci svých obchůzek i mezi paneláky. Pro případ, kdyby někdo chtěl sypat další jed.

Pokud někdo objeví granule, má podle stážníků tři možnosti, jak situaci řešit.

„Tou první je, že je hned odstraní. Lze ale také přivolat strážníky nebo se obrátit na Marii Zahradníčkovou z otrokovické radnice, která má na starost městskou zeleň,“ informoval Tomáš Gromus.

Podle mluvčí otrokovické radnice Romany Stehlíkové jed na krysy není pro psa nijak nebezpečný. Obsahuje hořčinu, ze které se zvíře maximálně pozvrací.

„Není nebezpečná pro jeho zdraví,“ podotkla mluvčí.

Deratizace, v rámci níž by případně najatá firma rozmístila v Otrokovicích jed na krysy, se v poslední době nekonala.

Divoké prase - ilustrační foto.
Africký mor se rozšířil na dalších 17 území. Porážka platí i pro ně

„Podobné akce se konají dvakrát do roka, na jaře a na podzim. Lidé bývají o deratizaci informováni na našich webových stránkách, v novinách či na vývěskách,“ dodala mluvčí.

Strach venčit pejsky teď ovšem přesto někteří lidé mají. Heleně Růžičkové sice pes před pár měsíci uhynul, chystá se ale pořídit si nového.

„Když to řeknu upřímně, co je to za hovada, co jen tak rozhází jed na krysy? Když jsem měla ještě pejska, rád všude čuchal, kdeco olízl. Někdy dříve také jed. Pak se mu zhoršilo srdíčko, játra, ledviny, zkrátka samé nepříjemnosti,“ doplnila svou zkušenost.