Obžaloba Tomáše Zahradníka viní ze tří závažných trestných činů: z týrání osoby ve společném obydlí, znásilnění a vydírání.

„V případě pravomocného rozsudku hrozí obžalovanému trest pět až dvanáct let nepodmíněně," uvedl státní zástupce Leo Foltýn.

Mezi mladými milenci to takto mělo „fungovat" od začátku března do poloviny dubna loňského roku. Podle jejich svědectví měli vztah plný žárlivých hádek. Oba dva si měli kontrolovat mobilní telefony, e-mailovou i facebookovou komunikaci. Zahradník svou přítelkyni občas prý i doma zamykal. Podle výpovědi poškozené na ni obžalovaný velmi žárlil.

Vše mělo vyvrcholit 15. dubna, kdy měl Tomáš Zahradník Martinu Z. fyzicky napadnout, rdousit, ohrožovat nožem a nakonec ji i znásilnit. Navíc jí prý celý den vyhrožoval, že ji zabije.

Obžalovaný u soudu nepopřel fyzické napadení družky, znásilnění, týrání a ohrožování nožem však odmítl.

„Vzal jsem ji a hodil na postel, klekl jsem si na ni a dal jsem jí i pěstí," doznal se obviněný.

„Týrání, tomu nerozumím, když jsem jezdil po montážích, byl jsem doma jen o víkendech a ty jsme většinou trávili u mojí matky," tvrdil dál na svou obhajobu Zahradník.

Výpověď Martiny Z. už zněla poněkud odlišně. Podle ní její druh odpoledne ve společném bytě popíjel vodku s kamarádem obžalovaného. Když kamarád kolem jedenácté v noci odešel, Tomáš Zahradník v kuchyni svou družku napadl, rdousil ji, vzal kuchyňský nůž a držel jej u její hlavy. Dožadoval se, aby mu sdělila, co má s kamarádem, který právě odešel.

„Pořád na mě křičel, že když se nepřiznám, že mě zabije, že je mu to jedno," popisovala u soudu hrůzný zážitek poškozená.

Podle její výpovědi ji Zahradník pak odtáhl do obývacího pokoje, pohodil na pohovku, klekl si na ni a pěstmi ji tloukl do hlavy. Toto mělo trvat několik hodin.

Tvrdí, že omdlela, a proto obžalovaný po dvou až třech hodinách údajného soustavného bití na chvíli přestal a když se probrala, zatlačoval jí rozkrojenou cibulí boule. Později po ní požadoval sex, který ale ona nechtěla.

„Ten navazoval na několikahodinové bití. Strašně jsem se bála, byla jsem v tu chvíli ochotna podstoupit cokoliv, jen abych přežila," svěřila se mladá žena.

Podle jejího vyprávění celou dobu bití spala vedle v postýlce její dvouletá dcera, kterou má z předchozího vztahu. Kromě mnohačetného poranění, které jednáním obžalovaného utrpěla, patřilo mezi nejzávažnější poranění hlavy a oka.

Podle psychologů poškozená trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Jak sama přiznala, dodnes nemůže navázat partnerský vztah.

„Mám ho pořád v hlavě, mám to pořád v hlavě," narážela na noc jednadvacetiletá mladá žena. Ona ani její expřítel nedokázali z jejich vztahu i přes předchozí časté hádky odejít. „Byla jsem zamilovaná, vždycky, když mě zbil, tak sliboval, že se to už nestane," uvedla Martina Z.

Také obžalovaný trval prý na zachování jejich vztahu. „Přiznávám tady přede všemi, že jsem ji miloval. Měli jsme italskou domácnost, přesto jsem chtěl dát náš vztah do pořádku," dušoval se obžalovaný včera před soudem.

Hlavní líčení pokračuje 9. února, budou vyslechnuti další svědci a soudní znalci z oboru psychologie, psychiatrie a zdravotnictví.