„Letos v listopadu a prosinci máme v plánu více než sedmdesát kontrol honů. Do dnešního dne byla provedena kontrola 37 honů, tudíž nás do konce roku ještě desítky kontrol čekají. Jejich místo ani přesné datum zcela logicky ale nebudeme upřesňovat," přiblížil krajský mluvčí policie Zlínského kraje Petr Jaroš.

Podle něj se ve většině případů zatím kontroly obešly bez jakýchkoliv sankcí. Kontrolní skupina na místě sleduje u myslivců zbrojní průkaz, doklady ke zbrani, její technický stav a zda není držitel zbrojního průkazu ovlivněn alkoholem nebo jinou návykovou látkou.

„V loňském roce tak bylo provedeno 47 kontrol honů," připomněl ještě Petr Jaroš.

Podle krajských policistů se případy, kdy při honu dojde ke zranění, stávají jen zřídka. K jednomu z posledních patřil i ten, kdy byla těžce zraněna žena – brigádnice z Holešova na Kroměřížsku. V lese v Lukovečku ji myslivec vážně zranil střelou do břicha.

„Myslivec vracející se z lesa uviděl mezi smrčky pohyb něčeho šedivého a uslyšel šramot. V domnění, že je kousek od něj divoké prase, vzal svou nabitou zbraň a vystřelil směrem, odkud uslyšel zvuk a viděl pohyb. Vzápětí jej polil studený pot. Po výstřelu totiž z lesa uslyšel lidský výkřik. Okamžitě utíkal na místo, kde uviděl ležet schoulenou ženu v zeleném oblečení, která splývala s lesním porostem a držela se za břicho," popsala událost zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Podle ní žena nehodu díky včasnému zásahu a pomoci přežila. Osmatřicetiletého myslivce prověřovala policie poté z přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Podle policie by měli všichni účastníci honu dbát na bezpečnost. „To znamená žádný alkohol, a to nejen u myslivců, ale i u honců, dodržování správné taktiky honu, dodržování pokynů a dodržování bezpečnostních pravidel jako například používání reflexních vest či rozvahy při střelbě.

Kontroly policistů však myslivcům v kraji nevadí. Naopak vítají je.

„Domnívám se, že jsou užitečné, lidé při honech dávají větší pozor," myslí si člen Mysliveckého sdužení Kaňovice a Hřivínův Újezd a také Sehradic František Hubáček. Sám měl štěstí, se zraněním při honu se od roku 1989, kdy je myslivec, ještě nesetkal.

„V České republice je zhruba 120 tisíc myslivců, přitom nehod při lovech je kolem 1–2 za rok. Když vezmete stejný počet řidičů, tato čísla jsou zcela někde jinde," upozornil nimrod.

Podle něj myslivci při honu musí především myslet, kam míří a vystřelí, vždyť u kulových zbraní je projektil po celé dráze smrtelný. „Lovecké zbraně jsou konstruovány k zabíjení, o to víc musejí myslivci dbát při lovu pozornosti. Na to také myslivce a všechny účastníky honu upozorňují policisté.

Nedodržení některých zásad při honu může zapříčinit nejen těžké zranění, ale i ohrozit život. Proto jejich nedodržení se přísně trestá.

„Pokud zjistíme, že je některý z kontrolovaných lovců pod vlivem alkoholu, hrozí mu ve správním řízení pokuta až 50 tisíc korun (blokově do 5 tisíc korun). K tomu je policista oprávněn zadržet zbraň, náboje, průkaz zbraně a zbrojní průkaz. Hon tak pro něj skončí," uvedl krajský mluvčí policie Jaroš.

Zároveň dodal, že pokud dojde na honu ke zranění, bude k určení právní kvalifikace nutná lékařská zpráva.

„Může se jednat například o trestné činy ublížení na zdraví z nedbalosti nebo těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. V krajním případě se může jednat i o trestný čin usmrcení z nedbalosti," vyjmenoval mluvčí.

Mnohatisícové pokutě se podle něj nevyhnou také ti držitelé zbraní, kteří na výzvu policie nepředloží ke kontrole zbrojní průkaz, zbraň, střelivo a příslušné doklady či se nepodrobí orientační dechové zkoušce.