O část úrody přišel například Jiří Talaš, který v Tlumačově provozuje Talašovo zahradnictví. Když začátkem srpna přišel zrána zkontrolovat pole s bramborami, nestačil se divit.

„Vybrali mi půl metráku zemáků. Prostě byly ukradené. Co na to říct? Jsou to zloději. Pro mě je to dřina, pro ně zřejmě zábava,“ pokrčil rameny Jiří Talaš.

A stejné je to se zelím. Ještě prý ani pořádně nezačalo dělat hlávky, a už mu jej kradou.

„Vloni to bylo 80 kilo česneku, zrovna začátkem července. Někdy to na policii oznámím, ale to stejně nepomáhá. Do pěti tisíc korun škody nejsou trestaní,“ dodal smutně pěstitel.

O část úrody přišel i František Václavík, zahrádkář z Machové. Když všichni spali, někdo se mu dostal na zahradu a sebral asi 60 kilo meruněk.

„Holt za ovoce se nyní platí docela dost. Už to nejsou korunové položky jako dříve. Znal jsem koneckonců i zahrádkáře, kteří neměli ani kilo vlastních švestek, ale zato dobrých 300 litrů v bečce na kvas,“ konstatoval machovský zahrádkář.

Zloději se podle něj nezdráhají přelézt plot a do pytlů nacpat, co se vleze.

„Bohužel je to jev moderní doby,“ dodal.

Krádeže se nevyhýbají ani lidem ve městech. Stesky nad ukradenou úrodou či vybavením zahrádek se množí také na sociálních sítích v různých skupinách.

„Lidé už nemají žádnou soudnost, a jsou čím dál horší. Ničeho si neváží,“ psala na sociální síti například okradená paní z Otrokovic. Sousedům v jejím okolí prý už sebrali vše, co měli na zahradě.

„Mě teď taky ukradli lampičku ze zahrady. Dospělí se nestydí poslat své dítě, ať se jde podívat kolem plotu, co tam je,“ dodala.

Podle mluvčího zlínských strážníků Pavla Janíka v poslední době drzost zlodějů opravdu nezná mezí.

„Lidé se na nás obracejí spíše formou poznatku, chtějí nás o události pouze informovat. Můžeme poradit jediné – nenechávat cokoliv na zahradě a pozemek zabezpečit,“ vyjádřil se mluvčí.

V případě, že někdo vidí, jak se cizí člověk pohybuje v místech, kde nemá co pohledávat, ať se prý hned obrátí na strážníky.

„Příležitost dělá zloděje. V případě krádeže drobností se jedná o přestupek. Dotyčnému hrozí pokuta,“ doplnil. Pokud je škoda nad pět tisíc, jedná se o podezření z přečinu krádeže.