„Bohužel se to stále objevuje. Vesměs jde o jedny a ty samé lidi, o kterých už číšníci mezi sebou vědí, takže si je hlídají a kasírují je hned pokaždé jejich objednávce. Nicméně se objeví jednou za čas i někdo nový, a to už je problém. Nemáme proti nim žádnou zbraň. Takže pokud odmítne zaplatit, vesměs voláme policii nebo, pokud jich u stolu sedí víc, tak se jim domluvit, aby útratu za něj někdo z nich zaplatil,“ svěřila se se svými zkušenostmi provozní jedné zlínské restaurace Kristýna Hubáčková.

Dodala, že tento způsob se většinou vyplatí.

Podobné zkušenosti s neplatícími zákazníky má i provozní pizzerie a hospody David Řehan. „Kolikrát takového člověka nemáte šanci ani poznat. Chová se zdvořile, je slušně oblečený, ale jakmile dojde na placení, je z něj najednou někdo jiný. A bohužel vymahatelnost škody je takřka nulová. Strážníci nám tak maximálně předají jeho údaje, pokud má vůbec občanku, a tím to hasne,“ konstatoval provozní.

Podle něj by bylo ideálním řešením, kdyby na tyto neplatiče existoval nějaký centrální registrační systém, kde by byli zveřejněni s fotkou i jménem. Ostatní provozovatelé restaurací by si tak na ně mohli dát lepší pozor.

„Jiné řešení v tom opravdu nevidím,“ pokrčil rameny Řehan.

I samotní strážníci mají podle svých slov svázané ruce. Přitom k takovým případům, kdy host nechce zaplatit útratu, prý poslední dobou vyjíždějí i několikrát do týdne.

„Bohužel skutečně jediné, co můžeme poradit je to, aby škodu vymáhali soudní cestou. Nemůžeme u nich zveřejnit ani jméno či dokonce foto. U notorických neplatičů se snažíme ostatní provozovatele upozornit na ně alespoň prostřednictvím medií,“ vysvětlila mluvčí strážníků Šárka Škubalová. Dodala, že pokud by se takovému příživníkovi prokázal, že celou dobu neměl v úmyslu útratu zaplatit, čekala by jej maximálně pokuta. „Zákon prostě na tyto případy nepamatoval,“ doplnila ještě.

Dodala, že v poslední době se však objevuje nový nešvar. Lidé se chodívají najíst už i do supermarketů. „Před nedávnem si dvojice mužů udělala v jednom obchodě piknik. Snědli kuřata, pečivo, čokoládu a vypili i nějaký alkohol, než si jich všimla ochranka,“ připomněla Škubalová.