„V návaznosti na zjištění stavu věci jsme podali podnět k zahájení úkonu trestního řízení proti dosud neznámému pachateli či pachatelům, kteří v blíže nezjištěném termínu v Univerzitním parku poničili sokl sousoší Tomáše a Jana A. Baťových tím, že násilím odtrhli kamenný obklad z betonového fundamentu soklové části,“ uvedla na diskusním fóru města Eva Ryndová z odboru kultury a památkové péče. Odbor kultury a památkové péče již vystavil objednávku na ukotvení a opravení obkladové desky soklu u společnosti, která vyráběla podstavec sousoší.

Ilustrační foto.
Ve středu ve Zlínském deníku: Prvňáčci ze ZŠ z Březnice, Lukova a Želechovic



Po odborné konzultaci bude město požadovat podle Evy Ryndové celkovou konsolidaci a hydrofobizaci v celé ploše kamenného obkladu. „Podstavec bude lépe upevněn a získá vodoodpudivou vrstvu, někdy se takové vrstvě říká impregnace nebo konzervace,“ dodala Ryndová.

Opravu soklu podle ní komplikují povětrnostní podmínky a časová tíseň dodavatele. „Předpokládaný termín dokončení opravy je do konce měsíce října,“ uvedla na městském diskusním fóru Ryndová.

Oprava podstavce sousoší Tomáše a Jana Antonína Baťových nemá podle mluvčího radnice Zdeňka Dvořáka přesáhnout částku 40 tisíc korun.

Volební výsledky do PS PČR za Zlínský kraj, říjen 2017
Osobnosti regionu k volbám: spokojenost, zklamání i rozčarování