Radek Březina a jeho skupina připravili stát na daních až o závratných šest miliard korun.

Studoval chemicko-technologickou fakultu pardubické univerzity. Z nadějného chemika se však nakonec stal zločinec, a i když mu nebylo prokázáno, že jeho obchody s nelegálním lihem mají s metanolovou kauzou spojitost, přesto skončil za mřížemi. I kvůli metanolové kauze při jejím vyšetřování totiž policisté rozkryli jeho nekalé obchody. Jak se později ukázalo, Radek Březina a jeho skupina připravili stát na daních až o závratných šest miliard korun.

Leden 2014

V Olomouci začíná soudní proces s Radkem Březinou za daňové úniky při nelegálním obchodování s lihem. Mimo jiné je obviněn z legalizace výnosů z trestné činnosti.

Policisté také v lednu objevili skryté zásoby nezdaněného lihu v bývalé olomoucké sladovně a ve Stojčíně na Pelhřimovsku a také ve Valašském Meziříčí či skladu v Hrobicích na Zlínsku. Lihová aféra má další obviněné aktéry. Celkem 15 dalších osob. Je mezi nimi i bratr a manželka Radka Březiny.

Únor 2014

Policie našla ve skladu číslo 45 v továrním areálu v centru Zlína zbraně a výbušniny. Sklad podle výpisu z katastru patří otci Radka Březiny.

Duben 2014

Radek Březina si vyslechl u krajského soudu ve Zlíně trest za nelegální ukrývání zbraní a výbušnin 2 roky odnětí svobody.

Červen 2015

Odvolací soud snížil Radku Březinovi trest za uchovávání zbraní z původních dvou let na 16 měsíců. Do výkonu trestu nastoupil 7. července 2015.

22. prosinec 2015

Radek Březina byl společně s dalšími obžalovanými uznán vinným ze spáchání zvlášť závažného zločinu účasti na organizované zločinecké skupině spáchaného ve spolupachatelství a zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby spáchaného ve spolupachatelství a ve prospěch organizované skupiny, za což mu byl uložen souhrnný trest odnětí svobody v trvání 13 let nepodmíněně, pro jehož výkon byl zařazen do věznice se zvýšenou ostrahou.

„Citovaný rozsudek právní moci nenabyl, neboť proti tomuto bylo podáno odvolání obžalovaným a státním zástupcem v jeho neprospěch do výroku o trestu," doplnil mluvčí vrchního olomouckého soudu Vladimár Lichnovský.

14. listopad 2016

Konec výkonu trestu odnětí svobody Radka Březiny za uchovávání zbraní. Je propuštěn na svobodu. Krátce potom je však opět zadržen a vzat do vazby. Soudní proces s miliardovými daňovými úniky totiž stále ještě neskončil. V této věci má rozhodnout vrchní olomoucký soud. Proto s propuštěním Březiny na svobodu nesouhlasil státní zástupce vrchního státního zastupitelství v Olomouci, a tak podal návrh na vzetí obžalovaného Radka Březiny do vazby.

Za Březinovým zadržením stála podle mluvčího vrchního soudu v Olomouci obava, že by mohl obžalovaný utéct nebo pokračovat v trestné činnosti.

„Vrchní soud rozhodl uvedeným způsobem nejen proto, že obžalovaný byl již nepravomocně odsouzen k výraznému trestu odnětí svobody na třináct let se zařazením do věznice se zvýšenou ostrahou, ale také vzhledem k závažnosti a charakteru spáchané trestné činnosti, za niž byl tento nepravomocně odsouzen," vysvětlil mluvčí Vrchního soudu v Olomouci.

„Nelze opomenout ani tu skutečnost, že obžalovaný Březina je stíhán i pro další trestnou činnost legalizaci výnosů z trestné činnosti," připomněl Vladimír Lichnovský.

Z těchto důvodů soud proto nepřijal ani písemný slib Radka Březiny, ani nabízenou peněžitou pětimilionovou záruku jeho rodičů.

Vrchní soud se však v dohledné době odvoláním Radka Březiny zabývat nebude. „Zatím se studuje spis, jednání naplánováno není," dodal pro Deník mluvčí olomouckého vrchního soudu Vladimír Lichnovský.