Další případ domácího násilí se odehrál v závěru loňského roku mezi dvěma bratry v Bystřici pod Hostýnem. Tyranem v této rodinné tragédii byl muž, který ničil svého bratra a hlavně svou matku. Všichni společně hodně pili a žili v otřesných podmínkách v domku v Bystřici pod Hostýnem. Při jedné z opileckých hádek se však z tyrana stala oběť. Utlačovaný bratr zasadil svému o rok staršímu bratrovi šest ran sekerou do hlavy. Pak ještě svého umírajícího bratra „dorazil" nohou od postele.

Daří se odhalovat násilí na dětech

Ve Zlínském kraji za léta přibylo obětí násilných kriminálních činů i domácího násilí. Dobrou zprávou je, že pokud se lidé stanou oběťmi násilí, nenechávají si to již pro sebe ale obrací se na policii nebo organizace, které jim pomohou.

Podle zlínského státního zástupce Leo Foltýna se v posledních letech daří i například více odhalovat trestná činnost páchaná na dětech v rodinách. „Lidé se přestali bát to oznamovat," uvedl.

Velmi tomu napomáhá Linka pomoci obětem kriminality a domácího násilí 116 006, která je bezplatná a nonstop. Volajícím se na ní věnuje až 35 konzultantů, mezi nimi jsou i právníci či psycholové. Jak říká ředitelka Bílého kruhu bezpečí Petry Vitoušová:linka funguje jako vstupní brána do systému pomoci a nabízí individuální a anonymní přístup. Oběti se dozvědí, jak si zajistit vlastní bezpečí, jak kontaktovat policii, kde v okolí získat osobní poradenství, jak žádat o odškodnění a podobně.

Ve Zlínském kraji pobočka BKB není, přesto ale jeho bezplatnou nonstop linku lidé v regionu hojně využívají. Přibývá tak výjezdů odborných pracovníků z poboček v Brně, Olomouci či Ostravě.

„Máme v kraji databázi organizací se kterými spolupracujeme a které můžeme nabídnout či zproztředkovat. Musíme říct, že to děláme moc rádi. Oběti však nelze paušalizovat, jde vždy o individuální případy," uvedla ředitelka sdružení BKB. Obětem násilí umí nabídnout i okamžitou finační pomoc. Jsou také připraveni i k výjezdům za klienty, kteří jsou například po útoku hospitalizování, nebo nemobilní. Vyjíždějí i k pozůstalým po obětech útoku.

Tak jako i v případě střelby v restauraci Družba v Uh. Brodě. Podle Vitoušové, šlo o pachatele, který ublížil osmi rodinám s rozdílnými potřebami. Bílý kruh bezpečí funguje v devíti krajích od roku 1991.