Pravomocně byli odsouzeni za uplácení insolvenčního správce. Do vězení ale nemusí. Městský soud v Brně v těchto dnech totiž rozhodl, že se na výkon jejich trestů vztahuje amnestie prezidenta z 1. ledna 2013.

Že Martin Janečka fyzicky nenastoupí do vězení se dalo podle jeho obhájce Lukáše Eichingera očekávat.

„Není to pro nás překvapením. V případu navíc zvažujeme možnost dovolání k Nejvyššímu soudu, ale ještě se s klientem poradíme," uvedl Eichinger.

Podle něj se krajský soud řádně nevypořádal s námitkami, které podávali. Dovolání ale určitě podají Radek Dvořák a Dalibor Kučera. „Soudy se neřídily rozhodnutím Nejvyššího soudu, který předchozí rozsudky zrušil," uvedl jejich obhájce Stanislav Devátý.

„Dovolání ale nemá odkladný účinek," potvrdil již dříve mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček. Tresty jsou tak pravomocné.

Všem třem odsouzeným tedy zůstávají jen peněžité tresty a zákazy činností. Alespoň prozatím. Podle Městského státního zastupitelství v Brně se totiž amnestie na nástup do vězení v tomto případě nevztahuje. A odsouzení by měli nastoupit do výkonu trestu.

„Podali jsme v této věci proti usnesení Městského soudu v Brně o účasti na amnestii stížnost. Dožadujeme se, aby bylo zrušeno," informoval Zlínský deník mluvčí Městského státního zastupitelství v Brně Ivo Hahn.

S podobnými případy v souvislosti s amnestií, má již městské Státní zastupitelství v Brně podle něj více zkušeností. „Jen v roce 2013 jsme takových případů řešili desítky až stovky," vzpomenul Hahn s tím, že rozhodnutí, zda se na trest vztahuje amnestie či nikoliv nelze předem předvídat a soud posuzuje a rozhoduje každý případ individuálně.

Spis odsouzených Martina Janečky, Dalibora Kučery a Radka Dvořáka se tak znovu otevře.

„Stížnost je opravný prostředek proti usnesení soudu prvního stupně a bude tedy znovu projednávána na Krajském soudu v Brně," potvrdila v pátek mluvčí brněnského městského soudu Petra Hovorková.

Obhájce Martina Janečky Lukáš Eichinger o stížnosti nechtěl spekulovat.

„Šlo o vyhrocený spor, který přesahoval určité hranice čisté úředničiny," zmínil pro Deník.

Konkrétnější byl však obhájce Dalibora Kučery a Radka Dvořáka Stanislav Devátý.

„Podání stížnosti je překvapivé, protože státní zastupitelství u městského soudu v květnu loňského roku ani nenavrhovalo trest odnětí svobody, protože věděli, že se na výkon trestu vztahuje amnestie. Podle mne jde z jejich strany o truc," domnívá se Devátý.

Podle obžaloby trojice odsouzených podplatila insolvenčního správce věřitelské firmy, která vymáhala po firmě Square Transaction Martina Janečky dluh 30 milionů korun. Správce měl dluh administrativně snížit na 6 milionů korun za úplatek ve výši 750 tisíc. Insolvenční správce vše ale oznámil policii.

Všichni tři odsouzení od začátku případu, kterým se soudy zabývají již téměř tři roky, vinnu popírají.

Tresty vynesené odvolacím soudem v Brně 24. listopadu 2015:

Martin Janečka – 2 roky vězení nepodmíněně, pokuta 400 tisíc korun, zákaz činnosti
Dalibor Kučera – 20 měsíců vězení nepodmíněně, pokuta 300 tisíc korun, zákaz činnosti
Radek Dvořák – 2 roky vězení nepodmíněně, pokuta 400 tisíc korun, zákaz činnosti