Zafungoval mezinárodní zatykač. Škoda činí asi 12 milionů.

Skupinu pěti Slováků se kriminalistům podařilo nedávno zatknout na základě mezinárodního zatykače na Slovensku. Nešlo o žádné amatéry.

Pachatelé si totiž měli krádežemi aut přijít za několik let na desítky milionů korun. Odcizením téměř třicítky vozidel měli způsobit škodu dosahující 12 milionů korun.

NA LUP POUŽÍVALI ODTAHOVÉ VOZIDLO

„V případě prokázání viny jim hrozí až desetiletý trest odnětí svobody,“ potvrdila informaci Deníku mluvčí krajské policie Lenka Javorková.

S podrobnostmi však odkázala na chystanou tiskovou zprávu. Jak se již podařilo Deníku zjistit, skupina měla krást takzvaně „na objednávku“.

V našem regionu měl gang krást zejména na Slovácku.

Pátrání po nebezpečných pachatelích, kteří měli v pondělí přepadnout vůz pošty v Hornom Srnie na Slovensku
Přepadali a loupili, před spravedlností se vloni ukrývali na Slavičínsku

„Jednou večer jsem viděla, jak přijelo černé vozidlo a vystoupili dva muži a prohlíželi si mé auto Škodu Octavii. V noci mě pak vzbudil rachot motoru a za okny jsem viděla odtahové vozidlo, tak jsme hned rozsvítili v celém domě, oni pak odjeli,“ vzpomínala paní Martina právě ze Slovácka.

Celé její jméno, které si nepřála zveřejnit, má redakce k dispozici. Podle krajských kriminalistů to, že se vozidla ztrácela nejvíce ve Zlínském kraji, může znamenat i blízkost státní hranice se Slovenskem. Podle informací policie tam totiž většinou kradená vozidla s falešnými doklady končí.

Proč se zloději zaměřili nejvíce právě na octavie? Podle Deníkem oslovených odborníků je o tyto vozy na trhu velký zájem.

Navíc jde o vozidla, jejichž díly se lehce prodávají a jsou relativně levné a navíc některé jsou kompatibilní s dražšími vozy ve skupině značky VW Group. Snadno se také prý i rozeberou. Jak lze vozidlo lépe zabezpečit? Na trhu jsou podle nich různé zabezpečovací systémy.

Ilustrační foto.
Ve čtvrtek vyhrožoval anonym bombou v otrokovickém Barumu. Evakuace nebyla nutná

Vyplatí se do nich investovat. Například do alarmů, které mají pohybová čidla. Přesto jsou dnes zloději aut vybaveni novými technologiemi a často dokážou oklamat i důmyslné zabezpečovací zařízení.

Od začátku letošního roku do konce října bylo v kraji odcizeno 74 vozidel. Loni za stejné období řešili krajští kriminalisté 117 krádeží osobních vozidel.