„Mohu potvrdit, že 15. března bylo nařízeno hlavní líčení v této věci," uvedl krajský státní zástupce Martin Malůš ze zlínské pobočky brněnského krajského soudu.

Před ním ve Zlíně stane celkem jedenáct obviněných osob ve věku 26–40 let ze Zlínského kraje. Budou čelit žalobě ze zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami.

„V případě prokázání viny jsou ohroženi trestní sazbou 10–18 let odnětí svobody," konstatoval státní zástupce Malůš.

Případ začali rozplétat krajští kriminalisté v roce 2014, několik měsíců před zatčením celé jedenáctičlenné skupiny na začátku prosince v roce 2014. „Vždy, než rozkryjí takovou skupinu, pracují kolegové z toxi týmu na případu delší dobu," komentovala za zlínskou krajskou policii mluvčí Lenka Javorková.

„Jednalo se o mimořádně rozsáhlý zákrok, na kterém se podílely desítky policistů z celého Zlínského a Středočeského kraje a ze Zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje," seznámil krátce po zatčení celého gangu náměstek ředitele pro SKPV Jindřich Kučera.

Podle policie skupina vyrobila a rozdistribuovala nejméně 45 kg pervitinu, za což mohli obvinění utržit přes 37 milionů korun. Skupina působila na území Zlínského a Jihomoravského kraje a Hlavního města Prahy. Řídil ji třicetiletý muž z Uherskohradiš­ťska. Původně měl dle informací z krajské policie pervitin vyrábět sám a to již od roku 2011, postupně však pro své „podnikání" najímal další osoby.

„Na výrobu samotné drogy byli určeni dva muži, kteří pervitin vyráběli v rodinném domku v malé obci na Uherskohradišťsku, jenž byl využíván pouze pro tento účel. Tam drogu vařili v závislosti na dodávkách léků a dalších chemikálií prakticky nepřetržitě. Další členové skupiny se starali o pěstování konopí setého v jiném rodinném domku. Ostatní měli podle kriminalistů zajišťovat distribuci narkotik – jak pervitinu, tak marihuany toxikomanům a to nejenom ve Zlínském kraji, ale i v kraji Jihomoravském, a také v Praze např. i na Václavském náměstí," seznámila s popisem činnosti gangu krajská policejní mluvčí Javorková.

„Provedeným vyšetřováním je doloženo, že pachatelé vyrobili pervitin v množství nejméně 1.500 gramů. Nicméně dalšími nepřímými důkazy, zejména s ohledem na množství chemikálií potřebných pro výrobu pervitinu a laboratorního skla, které skupina nakoupila, bylo propočtem Kriminalistického ústavu Praha zjištěno, že mohli teoreticky vyrobit až množství 38,66 kilogramu pervitinu, za který mohli utržit po odečtení svých nákladů téměř 40 milionů korun," doplnil krajský státní zástupce Martin Malůš.

Podle znaleckých posudků šlo o vysoce kvalitní pervitin. Proto byl distribuován i do Prahy, kde po něm vznikla poptávka. Na základě středočeské poptávky byla zavedena tady tato výrobna, která patřila mezi největší v republice," prozradil velitel zásahu a vedoucí oddělení obecné kriminality zlínské krajské policie Pavel Trnka. Jak dál popsal, nenápadný domek byl určen výhradně pro výrobu pervitinu. Dokonce se zde střídali lidé ve směnách.

„Vypadalo to tam jako na výrobní lince, řada lidí se zde střídala na směnách. Drogu tam vyráběli opravdu ve velkém.," přiblížil vedoucí odboru obecné kriminality. Dodal, že kriminalisté s policisty zajistili také na místě krystalickou látku v hodnotě 200 tisíc korun.

„Tato látka byla před tím distribuována do Zlínského a Jihomoravského kraje a také do Prahy a Středočeského kraje. Proto jsme požádali tato krajská policejní ředitelství o součinnost. Uvolnili nám lidi na den zásahu, abychom mohli doplnit počty našich policistů a kriminalistů," doplnil Pavel Trnka.