Za pěstování a prodej marihuany by podle žalobce měli dostat kolem osmi let vězení Václav Bednařík a Ľuboš Krupár. Další obžalovaní Čevela a Štefka by měli být podle žalobce potrestáni šesti lety vězení. Jak uvedl v návrhu Petr Matoušek, k přitěžujícím okolnostem obžalovaných patří například i to, že trestnou činnost páchali delší dobu.

Muži se u soudu přiznali k výrobě a distribuci drog, popírali však, že by tvořili organizovanou skupinu a že by trestnou činností získali značný prospěch.

Podle Matouška marihuanu od blíže neupřesněného dne roku 2013 až do 14. května loňského roku vyráběl v domě ve Velkém Ořechově na Zlínsku devětapadesátiletý technik Josef Čevela a v domku ve Slušovicích jednatřicetiletý soukromý zemědělec Václav Bednařík. V obou pěstírnách byly ventilátory i vysokotlaké sodíkové výbojky, obě údajně používaly speciální substráty a načerno odebíraly elektrickou energii. Obžalovaní měli fungovat ve skupině s dělbou úkolů, prodej plánovat a koordinovat. Bednařík měl navíc pomáhat Čevelovi s pěstováním a také měl zajišťovat odbyt marihuany u dvaatřicetiletého živnostníka ze Slovenska Ľuboše Krupára. Čevelovi podle obžaloby pomáhal i jeho synovec, třicetiletý právník Pavel Štefka, jenž se podle Matouška také podílel na zajištění odbytu drogy. Z obžaloby vyplynulo, že muži měli prodat 5700 gramů sušené marihuany asi za 320 tisíc korun. „Nyní se to snaží obžalovaní vyvrátit a tvrdí, že marihuanu ve velkém konzumovali, vyráběli z ní masti, že šlo o poslední dodávku," uvedl dnes u soudu státní zástupce.

Právě obžalovaný Čevela opakovaně u soudu tvrdil, že si marihuanu vyráběl kvůli své nemoci a že synovci nabízel jen přebytky. Pěstování drogy navíc prý nebylo ekonomicky výhodné. Obhájci obžalovaných se snažili senát přesvědčit, že ze strany jejich klientů šlo vlastně o jakési amatérské pěstování a že jejich klienti neměli v úmyslu se nijak výrazně obohatit.

Přesto státní zástupce Petr Matoušek tento případ vidí jako rozsáhlý. „Nic podobného jsem ještě nezažil, co do rozsahu , tak i právně. Nyní ten balvan leží na soudu, který se s tím musí popasovat," hodnotil kauzu žalobce Matoušek.