„Určitě doporučuji zamykat vchodové dveře," říká Petr Kochaníček, který v předsíni svého půldomku ve Zlíně načapal zloděje.

Na vlastní kůži se o tom přesvědčil i obyvatel zlínské čtvrti Zálešná.

„Máme malé dítě, tedy vstáváme i v sobotu velmi brzy," vypráví Petr Kochaníček.

Má ve zvyku si pravidelně vychutnávat ranní cigaretu před svým domkem na zahradě. „Když pak jdu zpátky domů, obvykle nezamykám," připouští.

RODINNOU POHODU PŘERUŠIL LAPKA

„Většinou pak se ženou a synkem snídáme v obýváku mezi hračkami a knížkami, a užíváme si tak víkendová rána," popisuje Petr s tím, že stejné to bylo také v onu osudnou sobotu.

„Prohlíželi jsme si společně nějakou knížku a chvílemi bylo téměř ticho, takže jsme zaslechli, jak cvakla klika od dveří. Připadalo nám to divné, proto jsme jen tiše poslouchali, co bude dál," vysvětluje.

Jeho i manželku napadlo, že dovnitř vstoupila jejich kamarádka, která se měla v tyto dny vracet ze zahraničí a že je zřejmě chce překvapit nečekaným ranním příchodem. Z předsíně do obýváku nemá rodina žádné dveře, jen řetízkový závěs, a tak je do chodby docela dobře vidět. Náhle cvakla klika znovu.

„Žena se šla podívat ke vchodu, ale nikdo tam nebyl. Dveře byly mírně pootevřené, proto je zavřela a zamkla. Myslela si, že jsem dveře předtím nedovřel a vítr s nimi lehce zalomcoval," popisuje dál.

Petr ale věděl, že dveře zavřel pečlivě. Šel se proto podívat k oknu.

„A už jsem viděl, že je tam nezvaný host," objasňuje Petr Kochaníček.

„Okamžitě jsem za ním vystartoval jen v trenkách a v nátělníku, ale narazil jsem na zamčené dveře. Zlostně jsem s nimi zalomcoval a nadával, proč je žena zamkla," směje se už dramatické příhodě Petr.

„Bez klobouku bos jsem běžel za tím vykukem, ale uprchl mi," lituje.

SNAHA POLICIE BYLA NEÚSPĚŠNÁ

Mezitím žena zalarmovala policii, ale než hlídka dorazila, zloděj se ztratil někde mezi půldomky.

„Viděl jsem, jak po okolí jezdí i neoznačená policejní auta a pachatele hledají. Boužel se jim ho najít nepodařilo," dodává Petr, kterému už dříve před domem zmizely boty i jízdní kolo. Policista následně majitelům doporučil příště zloděje nehonit a nechytat.

„Prý jsou lapkové v tu chvíli nepříčetní. Vědí, že nesmí být dopadeni a mohl by mě třeba zranit nožem nebo jinak fyzicky ublížit. Jsem ale přesvědčený, že s mými dvěma metry a metrákem živé váhy bych ho řádně zpacifikoval," věří si Petr.

ZLODĚJI SI O VÍKENDECH VÍCE TROUFAJÍ

Policisté rodině vysvětlili, že mnozí zloději zneužívají víkendové nepozornosti. Někteří chodí vykrádat domy a zahrady v sobotu nad ránem. V pátek večer mnohde probíhají nějaké oslavy a ovínění oslavenci zapomenou různé věci venku nebo nezamknou dveře.

Zloději ale často obcházejí domy i ráno, kdy lidé již věší na zahradě prádlo nebo jdou ven se psem. Lapkové potichu vstoupí do předsíně, vezmou jen věci v chodbě, tedy třeba i kabelku s penězi, a zase potichu zmizí.

„Teď už zamykám, i když nás policie informovala, že po pár týdnech se jim toho zloděje podařilo odhalit," dodává na závěr Petr Kochaníček.

MARCELA KANIOVÁ