Proto se zlínští strážníci ve spolupráci s odborem městské zeleně opět pustili do akce Jehla. Tentokrát však s malou obměnou.

„V minulých letech proběhla akce velkého rozsahu vždy na začátku a na konci prázdnin. Vzhledem k tomu, že se ale počet nalezeného infekčního materiálu oproti loňskému roku značně zvýšil, budou kontroly dětských hřišť a pískovišť probíhat po celý rok, vyjma zasněžených měsíců, a to každých 14 dní," prozradila mluvčí městské policie ve Zlíně Šárka Škubalová.

Bez vybavení hrozí sběračům zranění

„Je to hlavně z toho důvodu, aby se dalo zkontrolovat více hřišť a častěji," doplnil Kladníček. „Je to strašné, co se děje. Člověk aby nejprve prohlédl pískoviště a okolí, než pustí dítě si hrát," zhrozila se nad zvýšeným počtem pohozených použitých jehel mladá maminka Iva Kubánková ze Zlína. „My raději chodíme na procházky, než abychom malého nechali si hrát někde na pískovišti, ale i tak jsme rádi, že se ve Zlíně proti tomu něco děje," řekli Radek a Simona Navrátilovi ze Zlína.

A nejsou sami, kdo tuto akci vítá. Rádi jsou i pracovníci oddělení městské zeleně. „Naši zaměstnanci celkem často nacházejí při úklidových pracích na hřištích a v parcích infekční materiál. Nemají s sebou bohužel žádné vybavení, a tak při samotném sběru hrozí jejich poranění. Proto jsme rádi za přítomnost strážníka, který jehlu umístí do speciálního kontejneru," uvedl vedoucí oddělení Stanislav Pospíšilík.

Tak tedy pohozené i vybrané jehly končí ve speciálních plastových boxech. O jejich likvidaci se starají pracovníci zlínského sdružení Onyx, které se zabývá prací s uživateli drog.

„S městskou policií spolupracujeme, abychom měli povědomí, kde tyto nálezy jehel jsou," řekl statutární zástupce organizace Petr Netočný. Jak vysvětlil, strážníci při nálezu odhozených jehel volají pracovníky centra.

„Náš zaměstnanec s nimi jehlu přebírá a bezpečně ji likviduje," prozradil vedoucí organizace Onyx. Ten o nárůstu počtu odhozených použitých jehel ví.

„Tato zpráva pro nás není cizí a rozhodně z ní nemáme radost," uvedl Netočný. „První věcí, když jsme tento nárůst zaznamenali, bylo upozornění našich klientů. Nechceme, aby sílil negativní postoj společnosti vůči nim," vysvětlil vedoucí centra.

Jeho slova potvrdila i terénní sociální pracovnice Jana Kunderová. „Vnímáme to jako věčný problém. Stárne nám populace našich klientů," vysvětlila. Podle jejich slov terénní pracovníci pracují především na tom, aby se mohli dostat i k mladým uživatelům.

„Předpokládáme, že jsou to zrovna oni, kteří jehly odhazují, protože zatím nejsou našimi klienty a my s nimi nemůžeme pracovat a jehly jim vyměňovat. To, aby se stali našimi klienty, je náš cíl," dodala Kunderová.

Podle statistik centra Onyx jeho pracovníci sesbírali jen loni 35 tisíc kusů jehel. V letošním roce je to dosud 21 tisíc kusů.

Akce Jehla začala v roce 2005. „Vznikla na základě toho, že čím dál více lidí hlásilo nálezy použitých jehel," připomněla za městskou policii Šárka Škubalová.

„V roce 2007 se o takovou stříkačku poranil na hřišti malý chlapec v Otrokovicích a roce 2008 tři holčičky ve Zlíně," vypověděla již dříve mluvčí strážníků. Podotkla také, že cílem akce je podobným zraněním zabránit, a předejít tak i šíření žloutenky.

„I samotní strážníci městské policie ve Zlíně jsou očkováni proti typu žloutenky A a typu žloutenky B," doplnil lékař Lubomír Nečas.

Jak postupovat, když se poraníte o odhozenou jehlu

Co dělat, pokud se vy nebo váš blízký poraní o jehlu, poradil lékař Lubomír Nečas: Ihned ránu po zranění vydezinfikujte. Pokud nemáte dezinfekci, použijte alkohol.

Navštivte neprodleně lékaře, který prověří očkování a zajistí další postup. Zároveň tuto událost nahlásí příslušné hygienické stanici. Hygienici pak nařídí další postup vyšetření.

Doporučení: V rámci prevence je dobré být proočkován na žloutenku typu A i B a další choroby.