Někteří pejskaři z bytového domu mají totiž vážné podezření, že za zdravotními komplikacemi jejich čtyřnohých miláčků mohou být pohozené otrávené návnady. Napočítali hned několik případů střevních potíží u psů.

„Náš Pinďa byl jen chvilku bez dozoru. Naštěstí jsme si brzy všimli, že žere něco v křoví. Přesto doma lehl, zvracel celý den, celou noc. Pak sebou praštil a my jsme mysleli, že máme po psovi. Naštěstí se po pár dnech z nejhoršího dostal," vzpomněla majitelka malého černého křížence Iva Smékalová.

Pejskaři mají o svá zvířata strach. „Naše sousedka měla také otráveného psa. Říkala, že museli s ním jít na veterinu a stálo je to hodně peněz," dodal další pejskař, který ale odmítl prozradit své jméno.

Také Iva Smékalová zmínila, že ví o dalších lidech, kteří měli se svými pejsky stejné problémy. „Je to hrozné, kdo tohle může dělat?" ptala se přivolané hlídky strážníků.

Ta situaci průběžně od minulého týdne řeší. „Žádné otrávené návnady jsme zatím nenalezli, ani případného viníka. Otázkou je, zdali by dotyčná osoba chtěla otrávit přímo psy," uvažuje velitel okrsku David Korvas.

Podle něj totiž někteří obyvatelé I. Segmentu chodí přilepšovat pamlskami volně žijícím kočkám, které se zde pak v hojném počtu shlukují.

„Nejedná se jen o lokalitu prvního segmentu, také kousek u dalších bytových domů v křoví je spousta žrádla pro kočky, které se sem stahují a přemnožily se. Spíš to vypadá, že pokud by zde byly tyto návnady položeny záměrně, tak by s nimi někdo chtěl otrávit kočky, které tady přímo pod okny mohou obtěžovat obyvatele domu," poukázal David Korvas.

Jenže co se týče koček, obyvatelé se neshodnou. „Na jednu stranu se tu nemnoží potkani, ale na druhou stranu tady třeba v létě to jejich žrádlo a výkaly smrdí," reagoval obyvatel domu pan Antonín, pod jehož okny se kočky shlukují.

Ale paní Bedřišce, která si také nepřála zveřejnit své příjmení, je opuštěných koček líto. Jídlo jim nosí denně, dokonce několikrát. „Jsou o hlady a proto jim jídlo sem nosím," vysvětlila důvod, proč i přes upozornění strážníků stále kočky venku krmí. Zároveň poukázala na to, že město Zlín by se mělo o tyto kočky postarat. „Mělo by je odchytnout a dát do útulku," říká.

„Kočky můžeme neustále odchytávat, ale pokud je bude paní neustále krmit, tak se sem budou stahovat pořád," oponuje zástupce ředitele zlínské městské policie Pavel Janík. Paní Bedřiška slíbila, že dá na doporučení zlínských strážníků a krmiva kočkám bude dávat méně.

Co dělat v případě, že pes na otrávený „pamlsek" narazí? Podle veterinárního lékaře Dominika Gregoříka by lidé v případě potíží jejich psa neměli vyčkávat a ihned navštívit veterinárního lékaře.

„Ten může zjistit a případně vyloučit, čím byl jejich pes otráven," vysvětlil zlínský veterinář s tím, že teprve po rozboru může být s určitostí řečeno, zda byl pes vůbec otráven, či nikoliv.

Co se týká myšlenky, že by na Jižních Svazích ve Zlíně mohlo jít o návnady pro hlodavce, které pokládá specializovaná firma, nejsou na místě.

„Návnady, které odborná firma pokládá během deratizací, jsou vždy zabezpečeny tak, aby se k nim mohli dostat pouze potkani a další hlodavci. V žádném případě se k nim nemohou dostat lidé ani jejich domácí zvířata," ujistil za zlínský magistrát mluvčí Zdeněk Dvořák.

Varující je ale fakt, že se mají návnady nacházet v křoví před bytovým domem v místech, kde je i dětské hřiště.

„To je pro mne šok. Vůbec by mne nenapadlo, že by tohle mohl někdo udělat. Na svou dceru budu dávat ještě větší pozor. Jestli to někdo skutečně udělal, vůbec nemyslel na malé děti, které si mohly otrávené jídlo strčit do pusy," zlobila se mladá maminka Petra Kudláčková.