Dopisy našli ve svých schránkách lidé v celé republice. Policie žádá o pomoc při pátrání po obou mužích také veřejnost, řekl dnes ČTK mluvčí zlínské policie Petr Jaroš.

„Informace o dvojici, jejíž totožnost v tuto chvíli neznáme, můžete sdílet na bezplatné lince 158, na telefonním čísle 974 662 001, popřípadě na kterékoli policejní služebně," uvedl Jaroš.

Prostřednictvím dopisů byli adresáti zároveň vyzváni, aby neprodleně pro vyřešení údajného dluhu kontaktovali zákaznickou linku. Mnozí to udělali, aniž by věděli, že je linka zpoplatněna 85 korunami za minutu volání. Policie na poště v Obříství i ve Valašských Kloboukách na Zlínsku část dopisů nedávno zadržela.

V dopisech podaných na Mělnicku upomíná na zaplacení dlužné částky společnost Endemos distribution známá z takzvaných předváděcích akcí.

Z pošty ve Valašských Kloboukách neznámý pachatel rozeslal 43.500 lidem oznámení o tom, že mají k doručení balík, ale je nezbytné zaplatit 500 korun jako manipulační a registrační poplatek.

Již dříve se na celé Moravě objevily stejné dopisy, jaké byly odeslány z Mělnicka. Psaní doručovaná zejména seniorům vyzývala adresáty k zaplacení dluhu 3566 korun za „klientskou kartu a aktivní členství" ve společnosti. Nikdo z obeslaných si ale dluhu nebyl vědom. Podle dopisu měli lidé firmu kontaktovat na čísle 900 850 555. Linka, kterou policisté záhy nechali zablokovat, ale byla zpoplatněna 85 korunami za minutu.

Dopis adresáty vyzýval, aby komunikovali na zmíněné lince a „nevyhýbali se svému závazku", jinak prý bude věc postoupena advokátní kanceláři a pohledávka zvýšena o její náklady. Někteří se hrozby zalekli a na linku zavolali. Museli však dlouhé minuty čekat na údajné spojení s operátorem, ke kterému nakonec nedošlo. Na linku zavolalo asi 3000 lidí, kteří celkem provolali až několik stovek tisíc korun.

Policie pachatele, kteří dopisy rozesílali, podezírají z podvodu. Adresáře obeslaných vznikaly zřejmě na předváděcích akcích, kde obchodníci vnucují hlavně seniorům zboží na splátky za velmi nevýhodných podmínek.