Zaměřují se především na vyhledávání cizinců, kteří jsou na našem území nelegálně. Pátrají také po hledaných osobách.

Jen ve Zlíně operuje tento den kolem 70 policistů, kteří jsou rozděleni do čtyř skupin. V celém kraji se této akce účastní víc než 100 policistů. Jejich úkol zní jasně: Prohledat ubytovny a podobná zařízení v kraji.

Ve Zlíně jako první přichází na řadu dvě ubytovny, které dříve sloužily jen pro zdravotnický personál nedaleké krajské nemocnice. Nyní zde bydlí i sociálně slabé osoby. „Otevřete, cizinecká policie," zní chodbami.

V každé budově policisté prohlédnou na čtyřicítku pokojů. „Každého obyvatele ubytovny policisté prověří, může se mezi nimi objevit hledaná osoba nebo cizinec bez povolení pobytu na našem území," vysvětluje za zlínskou krajskou policii mluvčí Lenka Javorková.

SPECIÁLNĚ ŠKOLENÝ PES VYČENICHAL DROGY

V pokoji 310 policisté nalézají ženu, na které jsou znát abstinenční příznaky. „Ty stříkačky jsem si koupila," ukazuje na hromádku před sebou.

Netají se tím, že je uživatelkou drog. Ale to už přichází chvíle pro služební fenku německého ovčáka jménem Blondie.

Za pár okamžiků označí místo, kde policisté nalézají zbytky marihuany a bílý prášek. Zatím oficiálně nemohou říct, že se jedná o drogu, prášek totiž poputuje na rozbor do specializované laboratoře.

Za malou chvíli však ve spojitosti s dotyčnou ženou čeká na policisty další problém. Její přítel se zamkl s další mladou obyvatelkou ubytovny na toaletách, které jsou umístěny na chodbě.

Už od začátku policejního vyšetřování se tam dvojice schovává a nejspíše doufá, že jejich úkryt nikdo z policejní kontroly neodhalí. Policisté později zjišťují, že po mladých lidech nebylo vyhlášeno žádné pátrání, nebyly u nich nalezeny ani drogy či zbraně.

Přesto musí ubytovnu ihned opustit. Mezitím obyvatelka pokoje číslo 310 vysvětluje, že šlo o jejího mladšího přítele a vlastnictví marihuany bere na sebe. Místnost nese známky nedbalého života. „To ještě nic není," říká jedna z přítomných policistek.

„Zažili jsme horší věci. Nejsmutnější bylo, když jsme v takovém nepořádku viděli batolit se malé dítě," vzpomíná.

„Při těchto akcích se často setkáváme i s agresivními osobami. Jednou byl policista napaden mužem, který ho uhodil konvičkou na čaj," poznamenává její kolega. Velkou zásluhu na klidném průběhu razie mají policejní čtyřnozí parťáci.

„Pes je osmdesátiprocentní prevence proti násilí při zákroku," chválí chlupáče přítomný psovod.

KONTROLUJE SE PRAVOST DOKLADŮ

Skupina policistů se rozděluje, je čas prohlédnout další ubytovny i firmu, kde pracují cizinci. Její sídlo je ve zlínských Loukách, vyrábí se tam okna. V době kontroly policistů jsou zde 4 cizinci, 2 Rumuni a 2 Moldavci. Jeden z nich nemá dokumenty u sebe, posílá pro ně ale svého bratra.

Na udělenou pokutu za nepředložení dokladů cizinec reaguje slovy: „Raději si zaplatím advokáta než vám pokutu." Nakonec však peněžní sankci zaplatí. Vedle stojí další cizinec. Nerozumí rusky, anglicky ani německy. Jmenuje se Jon a je to Rumun. Do Česka přijel za prací. Stejně jako ostatní cizinci posílá mnohdy těžce vydělané peníze domů do vlasti své rodině.

„Většinou s těmito cizinci nemáme problémy. Pracují a snaží se," připomíná jeden z policistů cizineckého oddělení Tomáš Ševčík.

Doplňuje, že nejčastěji padělají doklady lidé z Ukrajiny. „Udělají ze sebe například Rumuny, jen aby nemuseli mít vízum," vysvětluje s tím, že v případě podezření na padělky jdou tyto doklady k odbornému zkoumání.

Pak se provádí identifikace cizince. Ani zde v areálu firmy policisté nenaráží na větší problém, a tak se přesunují do dalších objektů, které je třeba prověřit. Akce policistů končí v pozdních večerních hodinách.