Mimo to se „hraje" také o dalších téměř 450 milionů korun, od necelé stovky věřitelů, které podle dostupných informací bývalý advokát dluží a jsou předmětem insolvenčního řízení. "S lidmi, kteří se ale nepřipojili do řízení, to může být až půl miliardy," myslí si Fišer.

Společně s Milanem Holomkem je ve třech bodech obžalována rovněž známá zlínská právnička Bronislava Orbesová, a to ze zločinu podvodu ve formě spolupachatelství, za to může v případě pravomocného rozhodnutí strávit ve vězení až dva roky. Milan Holomek v případě prokázání viny může strávit ve vězení až deset let.

Při čtvrtečním jednání vypovídali před senátem krajského soudu opět svědci. Scénář jejich výpovědí se podobal jako vejce vejci. Všichni shodně vypovídali, že je měl Milan Holomek oslovit buď sám, nebo prostřednictvím známých s nabídkou spolupráce při zhodnocení jejich investic. Všem údajně nyní dluží vysoké částky, v řádech milionů korun.

„Řekl mi, že potřebuje půjčit peníze na založení akciových společností, slíbil mi stotisícový výnos," uvedl jeden z podvedených svědků s tím, že později neviděl ani výnos, úroky ani vrácené peníze. Obžalovaný Milan Holomek jej tak měl připravit o více jak 13 a půl milionů korun

„Ty peníze jsem jednou chtěl rozdělit mezi své děti, musel jsem se s tím, vyrovnávat přes dva roky, že už je neuvidím. Milan Holomek mne za celou dobu vůbec nekontaktoval, a ani se mi neomluvil," zmínil svědek.

Ve čtvrtek vypovídal také insolvenční správce Milana Holomka Petr Fišer Podle něj obžalovaný nepřispívá žádnými finančními prostředky do majetkové podstaty.

„Nespolupracuje, háže mi klacky pod nohy," stěžoval si správce. Vysvětlil, že Milan Holomek pracuje, k čemuž se měl přiznat i v médiích. Přesto správci neposílá ani korunu.

„Dluží na výživném stovky tisíc korun," tvrdil Fišer u soudu. Vysvětlil ale také, že insolvenční řízení není určeno pro to, aby bylo primárně hrazeno výživné.

„Ale většina dlužníků cítí morální závazek a pracuje, aby ho mohl platit. Jestli Milan Holomek výživné svým dětem platí bokem, to nezjistím, spíš si ale asi ty peníze nechává," odtušil právník.

„Na co budu dávat měsíčně do konkursní podstaty peníze, když vím, jak insolvenční správce nakládá s konkursní podstatou," reagoval na to Milan Holomek. Podle něj není pravda, že nechce dávat peníze do konkursní podstaty na výživné na své děti.

„Já jen nechci do konkursní podstaty peníze dávat, aby si pan Fišer z toho případně vyplácel nějaké odměny," zdůvodnil obžalovaný advokát s tím, že právě z tohoto důvodu není k tomu motivovaný.

A jak se také Deníku vyjádřil, „sponzoroval" tak insolvenčního správce. Milan Holomek se také přiznal, že pracuje, ale proto aby měl na živobytí a také z tohoto výdělku mohl přímo platit poměrnou částkou výživné na své děti.

Kde téměř půl miliardy zmizelo nechtěl od začátku hlavního líčení advokát Holomek komentovat s tím, že má obavy o svůj život. Dodnes tedy není jasné, kde stovky milionů korun skončily.

Podle insolvenčního správce Fišera šance na to, že věřitelé své pohledávky uvidí, je téměř nulová.

Kauza Milana Holomka:

  • Obžaloba na Milana Holomka čítá 59 bodů, tedy 59 poškozených. „Půjčoval si peníze s úmyslem obohatit se," uvedl státní zástupce Leo Foltýn v obžalobě. Svým jednáním měl podle něj právník způsobit nepodnikatelským osobám, firmám, ale i peněžním společnostem škodu velkého rozsahu.
  • Milan Holomek podle žalobce od různých lidí získával peníze od roku 2007. Sliboval jim, že částky zhodnotí. Důvěřivci pak už své vklady neviděli, natož úroky. Někteří prý své vklady dokonce navýšili.
  • Bývalý elitní zlínský právník, který již byl vyloučen z advokátní komory, měl podle obvinění dokonce zpronevěřit finanční prostředky z takzvané advokátní úschovy.
  • Společně s Milanem Holomkem je obžalována rovněž známá zlínská právnička Bronislava Orbesová, a to ze zločinu podvodu ve formě spolupachatelství. Měla se provinit tím, že mu údajně měla poskytnout k využití advokátních úschoven své konto. A to v době, kdy už byl Milan Holomek v insolvenci a měl zablokované účty. Zaslané peníze mu pak prý předala. Ve čtvrtek se jednání nezúčastnila, zastupovala ji právnička.