Vrchní soud v Olomouci vrátil po odvolání obou obžalovaných věc zpět do Zlína kvůli nedostatečnému dokazování a pověřil soud prvního stupně, aby vyslechl další svědky. Jaroslav Dobeš je obžalovaný za to, že znásilnil osm svých studentek a Plášková mu pomáhala.

Šlo o takzvané „odháčkování“, což znamená, že ženy pomocí krátké soulože zbavoval závislosti na předchozích partnerech. Podle Dobeše šlo o staré tantrické praktiky. Původně Guru Járu v roce 2014 potrestal krajský soud desetiletým vězením, Pláškové udělil trest o půl roku kratší.

Ilustrační foto.
Ve Žlutavě na Zlínsku hoří hospodářská budova

Podle obhájce Jaroslava Dobeše Michala Krčmy jsou důležité osobní výpovědi všech poškozených žen u soudu.

„Musíme vyvrátit jejich výpovědi, nevěříme jim. Kdyby měly čisté svědomí, přišly by na soud. Také trestní oznámení by podaly hned, kdy se to stalo. Podle mne jde spíš o zhrzené dámy,“ uvedl na adresu osmi poškozených žen obhájce Jaroslava Dobeše.

Ani tentokrát oba obžalovaní k soudu nedorazili, protože jsou již třetím rokem zadržováni ve filipínském detenčním zařízení v Manile. Na Filipínách, kde obžalovaní žijí již od roku 2007, zažádali oba o náboženský azyl, dosud jim nebylo vyhověno.

ZŮSTÁVÁ NA FILIPÍNÁCH, DEPORTACE NENÍ MOŽNÁ

„Není možnost je odtud deportovat, nebylo uzavřeno azylové řízení,“ vysvětlila neúčast obžalovaných v ČR jejich tisková mluvčí, členka Rady náboženské společnosti Cesta guru Járy, Dagmar Světlovská.

První den ve Zlíně po vrácení odvolacího soudu tak zazněly výpovědi dvou poškozených žen. Ještě předtím ale soudkyně Iveta Šperlichová nechala vyloučit veřejnost s tím, že je to v zájmu svědků.

S tím ale nesouhlasili oba obhájci.

„Chtěli jsme, aby veřejnost věděla, jak svědkyně vypovídají, že to není pravda, chtěli jsme, aby lidé věděli a měli náhled na toto trestní řízení,“ vysvětlil Michal Krčma, proč byli proti tomu.

„Je důležité, aby veřejnost měla kontrolu nad trestním řízením, v opačném případě to může mít vliv na celý procesní průběh řízení,“ naznačil dál kolega – obhájce Barbory Pláškové Petr Drapák.

HOTOVOST I PENÍZE USCHOVANÉ V BANCE

Přesto však bylo veřejnosti povoleno vstoupit do soudní síně, a to až při výpovědi jedné ze svědkyň. Tato žena, jak uvedla, byla v letech 2007–2010 administrátorkou – ředitelkou Dobešovy školy Poetrie.

Měla na starosti nejen přípravu seminářů školy, ale také hospodařila s finančními prostředky školy. A že nešlo o žádné drobné, dokazují i kroky policie v roce 2010 v přípravném řízení.

Právě této svědkyni zabavila při domovní prohlídce zhruba půl milionu korun. Později, ve schránce v České spořitelně, kdy tato žena disponovala kartou a klíčem, nalezla policie částku přesahující pět milionů korun.

NOVÝ CHRÁM POETRIE

„Ty peníze odvezli, i když jsem jim říkala, že mám od všeho doklady, ty peníze byly moje, na kurzy,“ snažila se v úterý vysvětlit soudu svědkyně. Později doplnila, že miliony byly určeny i na stavbu nového „chrámu“ školy Poetrie.

Zdůraznila také, že tyto prostředky byly z doby, kdy ředitelkou Poetrie byla její předchůdkyně a měly údajně pocházet z proplacené pojistky, kdy vyhořelo bývalé centrum v Beskydech, kde semináře této školy měly probíhat. Ona sama prý vložila na účet školy 600 tisíc korun, které byly její a vyinkasovala je za semináře, které prováděla.

ODHÁČKOVÁNÍ PRÝ BYL PŘÍJEMNÝ RITUÁL

Žena také prošla odháčkováním (spojení pohlavních orgánů mistra a žákyně podle popisu svědkyně, pozn. red.). Podle ní to byl příjemný tantrický rituál.

„Byla u toho jen Barbora Plášková a mistr. Kdybych chtěla, mohla jsem skončit kdykoliv. Trvalo to patnáct minut, pak jsem meditovala,“ popsala své odháčkování žena.

V úterý soud vyslechl i soudního znalce Petra Weisse, který se případem zabýval, podle neověřených informací se mimo jiné měl vyjádřit k tomu, zda jsou všechny poškozené schopny osobně vypovídat u soudu. „K věci se nebudu do skončení procesu vyjadřovat,“ uvedl známý psycholog.

Další hlavní líčení je naplánováno na 26. ledna.

Guru Jára se ve Filipínském vězení oženil. Vzal si Japonku Yoko
Kauza guru Járy se vrátila do Zlína