Soud shledal dvojici vinnými z toho, že od září 2018 do července 2019, nakupovali v Polsku léky s obsahem pseudoefedrinu, ze kterých následně vyráběli pervitin: pro tento účel využívala podle soudu dvojice prostory bývalé autodílny v JZD v Tlumačově.

„Společným jednáním neoprávněně dovezli prekurzor, vyrobili, nabídli, zprostředkovali, prodali a pro jiného přechovávali psychotropní látku a čin spáchali ve velkém rozsahu,“ zaznělo v obžalobě slovy státního zástupce Martina Malůše. Podle něj se dvojici podařilo vyrobit více než 13 kilogramů drogy.

„Soud na základě množství pervitinu zadrženého po posledním varu u Talacha považuje za prokázané, že muži vyrobili v uvedeném období nejméně zhruba 4,3 kilogramu pervitinu,“ zaznělo při vynesení rozsudku.

Podle předsedkyně senátu Ivety Šperlichové, se soudu podařilo proti obžalovaným shromáždit dostatečné množství důkazů, ať se již jedná o odborná vyjádření, nebo pomůcky pro výrobu pervitinu se stopami DNA obžalovaných, či doklady o zakoupení chemikálií potřebných k výrobě pervitinu.

Městská policie Zlín. Ilustrační foto
Opilý mladík skákal na sídlišti ve Zlíně po autech i balkonu

Oba obžalovaní odmítli u soudu vypovídat, jejich obhájci tvrdili, že s jejich klienty lze spojit jen zhruba 120 gramů nalezeného pervitinu.

„Na výrobu 13,2 kilogramu drogy by bylo třeba téměř 4000 balení léčiva s pseudoefedrinem, ale policie našla pouze 38 balení nebo prázdných obalů,“ hájili je u soudu.

„Poslední měsíce byli již obžalovaní sledováni, takže se i vědělo, kdy jeli do Polska pro nákup prekurzoru. Drogová trestná činnost v takovém rozsahu je skutečně společensky velmi škodlivá, negativně ovlivňuje životy stovek lidí," uvedla ale ve zdůvodnění rozsudku soudkyně.

Původně navrhoval státní zástupce uložit trest pro oba obžalované o rok více než zazněl verdikt soudu, přesto se žalobce vzdal práva na odvolání.

„Oproti návrhu se jedná jen o kosmetickou změnu,“ komentoval výši trestu Malůš pro Deník.

Advokát Talacha požadoval pro svého klienta zproštění obžaloby, Čevorův obhájce žádal změnu právní kvalifikace a podmíněný trest. Kvůli drogám už byli Talach i Čevora v minulosti trestáni.

Řidič vylétl z komunikace, vozidlo málem rozpůlil o sloup a "přistál" na parkovišti. Zdemoloval u toho další čtyři auta.
Mladík, který jel na Jižních Svazích stopadesátkou, měl v sobě marihuanu

Původně s nimi byli obžalováni ještě šestačtyřicetiletý Oldřich Szczepanek, který měl podle obžaloby k výrobě drog poskytnout prostory bývalé autodílny. Další obžalovaná pětačtyřicetiletá Pavlína Ožvoldová měla zase po takzvaném vaření pervitinu uklízet.

Oba se první den líčení v pondělí k trestné činnosti ve formě pomoci doznali. Současně projevili zájem uzavřít se státním zástupcem dohodu o vině a trestu. Soud tak proto jejich věc vyloučil věc k samostatnému projednání, podle dohody jim hrozí tříletý podmíněný trest s pětiletým odkladem.