„Viděl potyčku syna se spolužákem, vběhl mezi ně a s pokřikem: „Ty nebudeš mlátit mého kluka" jej v běhu kopl do hlavy a pak ho bil schouleného na zemi pěstmi," zaznělo z obžaloby.

Podle ní uvedeným jednáním utrpěl školák otřes mozku a pohmožděniny na levém stehně. V případě prokázání viny hrozí Marku Tomášovi, že stráví ve vězení až dvanáct let. Ten ji ale popírá. „Je to nesmysl," tvrdil i ve čtvrtek u zlínského krajského soudu.

Podle jeho verze jen spolužáka svého syna odtáhl od něj za ucho do ředitelny a domáhal se jeho potrestání.

„Bylo to strašné, křičel na mě půl hodiny a chtěl, abych ho potrestala, to jsem bez ředitele školy odmítla," vypovídala u soudu zástupkyně ředitele, která konflikt s rozzlobeným obžalovaným musela tenkrát řešit.

„Pak chtěl vzít Dana ven, že si to tam s ním vyřídí sám, to jsem ale zakázala. Dan se strašně třepal, byl celý vyplašený a plakal," vzpomínala učitelka na incident ve čtvrtek před soudem.

Senát také podrobně vyslechl soudního znalce z oboru úrazové chirurgie Jiřího Tesaře. Podle jeho závěrů, které konzultoval s předními odborníky v problematice biomechaniky, síla, která působila na mladého čtyřicetikilového chlapce, byla více než desetinásobná, než je jeho váha.

„Bylo velké štěstí, že útok byl veden ve volném prostoru, kdyby to bylo v místnosti, u stromu, u zdi ty následky mohly být daleko horší," konstatoval znalec při své výpovědi s tím, že právě díky tomu byla kinetická síla kopu na chlapcovu hlavu při střetu menší.

„Náraz se ztlumil tím, že poškozený kopnutím odletěl. Rozložil se, a proto nedošlo k horšímu poranění, kdyby chlapec při pádu do něčeho narazil, byly by následky daleko horší. Jde o jednu z větších šťastných náhod, kdy nedošlo k vážnějšímu poranění," zdůraznil Jiří Tesař.

Znalec své závěry mimo jiné podložil i svou 55 letou praxí a zkušenostmi. Jak vyplynulo z jeho vystoupení u soudu, znalecký posudek pro další hlavní líčení ještě doplní. To je naplánováno na 27. ledna, kdy bude vyslechnut další znalec i svědci.