Rybářů, kteří chytají načerno, přibývá. Pytlákovi přitom hrozí vězení až na dva roky

Hlídka se k podezřelému přibližuje a zjišťuje, co je zač. „Rybářský lístek sice má, ale loví kapry pod míru povolené velikosti. K hlídce byl navíc hrubý a velmi arogantní," popisuje situaci Hubáček.

Několik zvědavých rybářů se také k muži přibližuje, aby zjistili, co se děje. Členové rybářské hlídky jsou ale nakonec nuceni případ řešit s policií.

„Pytlák byl drzý i tak. Stěžoval si, že se mu členové rybářského svazu nepředstavili, a proto se s nimi nechtěl bavit. Svědci ale potvrdili, že kontrola byla v pořádku," zmiňuje hospodář Hubáček. Verdikt je jasný: pytlákovi je odebrán rybářský lístek, navíc dostal zákaz lovu.

Přestože je pytláctví v dnešní době pouze občasný problém, podle statistik Moravského rybářského svazu má rostoucí trend.

„Dá se říct, že kolem čtyřiceti procent ryb se ukradne. Je to začarovaný kruh. Aby k nám lidé chodili lovit, musíme rybník rybami naplnit. To stojí hodně peněz. Ale když potom lidé ryby kradou, hospodářsky nám velmi ztěžují situaci," stýská si Hubáček.

Lidé většinou k pytlačení velký důvod nemají. „Dělají to protože chtějí. Je to pro ně druh adrenalinu," vysvětluje hospodář.

Škodu pytláci působí rybářské organizaci, která je vlastníkem rybí obsádky v rybářském revíru. „Škodou je ztráta ryb, případně chráněného druhu ryb z daného stanoviště, kde má svůj význam," informuje místopředseda Moravského rybářského svazu Michael Javora.

Pytláci nejčastěji loví mimo povolenou dobu k lovu, často mají i vytipované skryté odlehlé místo. Kvůli nim má každá rybářská organizace zřízenou takzvanou rybářskou stráž.

„Rybářská stráž bývá často informována z řad členů svazu o místech, kde pytláci často chodí, a o jejich činnosti. Stráž někdy musí vyjíždět i v noci. Mezi porybnými máme i členy policie, kteří tuto kontrolní službu na ochranu revírů provádějí. Moravský rybářský svaz disponuje v rámci svého působení profesionální rybářskou stráží a dobrovolnou rybářskou stráží v každé místní organizaci," říká Michael Javora.

Pytláků je stále více

Počet pytláků se podle jednoho ze zkušených členů profesionální rybářské stráže Moravského rybářského svazu Jiřího Kopence stále zvyšuje. „Od posledního roku je navýšení o sto procent, ale stále se pohybujeme pouze v desítkách lidí," upozoňuje.

Nejčastější přečiny jsou, že pytlákovi chybí rybářský lístek, nemá povolenku nebo způsobí jinou škodu rybářům, třeba loví pod míru. Může tak ale poškodit i chov. Někteří pytláci dokonce vypouštějí v noci celý rybník a ryby odtud kradou.

„Chytit pytláka je hlavně věcí náhody. Kontroly jsou pouze namátkové," přiznává Kopenec.

Poměrně dost pytláků je podle rybářů i na Moravě a na zlínské Dřevnici.

U vodárenských nádrží provádějí kontroly pracovníci ostrahy státního podniku Povodí Moravy.

„Kontroly jsou zaměřené na porušování zákazu vstupu do ochranných pásem vodárenských nádrží. Na nádržích Vír, Mostiště a Slušovice letos pracovníci ostrahy zajistili dvaadvacet pytláků. Ti v ochranném pásmu lovili převážně dravé ryby jako štiky, okouny a candáty. Ostraha předala pytláky pracovníkům vodoprávních úřadů, kteří jim vyměřili pokuty," informovala mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

„Smutným faktem je, že pytláci zabíjejí ryby, které nedorostly ani do třiceti centimetrů. Navíc pytlačením výrazně poškozují účelovou rybí obsádku, která má vliv na kvalitu vody ve vodárenské nádrži," doplnil ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský.

Podle přestupkového zákona hrozí za neoprávněný lov zvěře až osmitisícová pokuta nebo zákaz činnosti až na jeden rok.

„Ročně se jedná o desítky přestupků na úseku zemědělství a myslivosti v celém kraji," informoval mluvčí Krajského ředitelství policie Petr Jaroš. Kromě pokuty ale hrozí vězení.

„V případě, že se osoba dopustí trestného činu „pytláctví", hrozí jí trest odnětí svobody až na dvě léta, zákaz činnosti nebo propadnutí věci. Letos jsme prozatím ve Zlínském kraji prověřovali sedm případů pytláctví," upozornil mluvčí Jaroš.

Stěžovat si na ně zatím naopak nemohou členové rybářského svazu v Sehradicích. „U nás je pytláctví pouze okrajovou záležitostí. Rybářskou stráž samozřejmě máme," sdělil hospodář rybářského svazu v Sehradicích Jiří Šenovský.

IRENA JURČÍKOVÁ