I přesto podle policejních statistik patří Zlínský kraj mezi místa, kde k vykrádání chat dochází nejméně. Policisté ve Zlínském kraji loni řešili celkem 174 případů vloupání, což je druhé nejnižší číslo v celorepublikovém srovnání za rok 2012.

„V tomto roce vyšetřujeme na Zlínsku celkem 48 případů vyloupených rekreačních chat. Vloni za celý rok jsme jich měli 42. Čísla však nejsou shodná s počtem vykradených objektů. Jeden případ může znamenat vloupání i do několika chatek. Například právě sérii vykradených dvanácti chat z uplynulého víkendu evidujeme jako jeden případ," vysvětlila tyto policejní statistiky krajská policejní mluvčí Jana Macalíková.

Právě při těchto vloupáních přišel majitel chaty v Malenovicích o téměř sedmdesát litrů slivovice. „Odnesl si je zloděj, který se k němu vloupal v uplynulých dnech a po kterém pátrají zlínští policisté. Ti mají dost práce i s ostatními případy. Za víkend máme totiž oznámení o dvanácti vloupáních do chat na Zlínsku," uvedla Macalíková. Největší škodu podle ní zloději způsobili právě majiteli slivovice, jenž ji vyčíslil na 40 tisíc korun.

Berou pily, sekačky, monitory i kytaru

Rekord nedávno vykradených zahrádkářských domků hlásí také vsetínská policie. „Koncem minulého týdne ze čtvrtka na pátek jsme měli hlášen případ šestnácti vykradených zahradních domků v zahrádkářských koloniích Luh a U splavu," uvedla vsetínská policejní mluvčí Lenka Javorková.

„Pachatelé brali vše, co nalezli a co mohli zpeněžit, hlavně zahradnické nářadí, pily, motorové sekačky, ale ztratil se také monitor, kytara, či playstation,"vyjmenovala Javorková. Podle ní by si lidé měli cenné věci ze svých rekreačních příbytků odvézt s sebou a nenechávat je nezabezpečeny.

„Je jasné, že všechny věci, například sekačku na trávu, si nemohou s sebou vzít do panelového domu, ale je třeba, aby si lidé zajistili jejich bezpečné uložení," poradila vsetínská policejní mluvčí. Podle ní od začátku letošního roku do dnešního dne eviduje vsetínská policie 69 vloupání do rekreačních objektů. Za stejné období loňského roku jich bylo 88. „Za celý loňský rok jsme zaevidovali 105 vloupání do rekreačních chalup a chat," uzavřela Javorková.

Také na Uherskohradišťsku se policie problematikou ochrany chat a chalup zabývá. „Už nyní začínají první kontroly chat, které jejich majitelé zazimovali," prozradil mluvčí uherskohradišťské policie Aleš Mergental. Podle něj na kontroly vyjíždějí jak sami policisté, tak také ve spolupráci se psovody a policisty na koních.

Obrana? Pomohou všímaví sousedé

Podle Aleše Mergentala zaznamenali policisté na Uherskohradišťsku v letošním roce 17 případů krádeží v chatách a rekreačních objektech chalupářů. V loňském roce evidovali za stejné období od ledna do konce srpna 34 případů. Za celý loňský rok řešili uherskohradišťští policisté 45 případů.

„Při zabezpečení chat je velmi cenná pomoc všímavých chatařů, kteří nejsou lhostejní k objektům svých sousedů a zavolají na linku 158 s informací o pohybu podezřelých osob v dané oblasti," dodal Aleš Mergental

Na Kroměřížsku řešili v tomto roce policisté zatím 21 případů vloupání do chat. Vloni za stejné období řešili jen o jediný případ více. Celkově policisté v minulém roce na Kroměřížsku vyšetřovali podle policejní mluvčí Simony Kyšnerové 27 případů.

Občas se vloupají jen kvůli přespání

„Pachatelé, kteří se vloupávají do chat nebo rekreačních chalup, si vybírají především odlehlé a nezabezpečené objekty. Je proto důležité, aby chataři při odjezdu z chaty řádně uzamkli dveře a uzavřeli okna. U okna navíc doporučujeme zavírat i okenice. Velkým lákadlem pro zloděje jsou viditelně umístěné cennější předměty, jako jsou elektronika či starožitnosti," upozornila mluvčí Kyšnerová.

Podle ní také ne každý pachatel, který vnikne do chaty, chce krást. Mnozí v chatě pouze přenocují a nic neodnesou. „Například pachatel, kterého policisté dopadli před několika dny, majitelům nezpůsobil žádné závratné škody. V chatách se pouze najedl, napil a přenocoval," připomněla kroměřížská policejní mluvčí Kyšnerová.

Ať už pachatel vnikne do objektu z jakéhokoliv důvodu, po překonání překážky zabraňující vniknutí se dopouští trestného činu porušování domovní svobody a za to mu hrozí až tři roky vězení. Pokud přitom poškodí zařízení obydlí a způsobí škodu za více než pět tisíc korun, dopouští se trestného činu poškození cizí věci.

„Výše škody, kterou pachatel způsobí krádeží, samozřejmě ovlivňuje i výši trestní sazby. U velmi vysokých škod může být pachatel potrestán odnětím svobody až na dvanáct let," varovala na závěr případné pachatele mluvčí kroměřížské policie.

Sedmero rad, jak zabezpečit vaši chalupu před zloději

Rady poskytla Simona Kyšnerová, tisková mluvčí kroměřížské policie:

1. Na svůj odjezd neupozorňujte zbytečně předem. Povězte o něm pouze těm, kterým důvěřujete.

2. Při odjezdu řádně uzamkněte všechny dveře a uzavřete okna. Myslete také na zabezpečení balkonových oken a dveří.

3. Nenechávejte zatažené závěsy nebo žaluzie.

4. Přerušte dodávku poštovních zásilek anebo si zajistěte pravidelné vybírání schránky spolehlivou osobou.

5. Věnujte pozornost i zabezpečení kůlen a přilehlých objektů.

6. Klíče neponechávejte uschované na oknech, pod květináči, rohožkami apod.

7. Požádejte někoho známého, aby vám chodil dům či byt pravidelně kontrolovat.