„Jela jsem domů na Jižní Svahy, trolejbus byl plný lidí. Nevšimla jsem si, že mám otevřenou kabelku. Stálo mě to peněženku s doklady a s hotovostí, bylo to strašné," vzpomněla jedna z okradených Věrka Hubáčková ze Zlína.

Aby k těmto případům v MHD nedocházelo, jezdí v autobusech a trolejbusech policisté v civilu. Přímo při činu tak nachytali šestatřicetiletého muže, který se snažil okrást nevšímavého pasažéra.

„Muž ve svém „oboru" nebyl rozhodně žádný nováček. V trolejbuse si totiž vyhlédl muže, který měl pootevřenou tašku. Krytou rukou sáhl v jednom okamžiku do tašky cestujícího, která byla částečně rozepnutá, a vytáhl z ní pánskou peněženku tmavé barvy. Vůbec však netušil, že jej celou dobu sledovala policistka. Na zastávce pak pachatele čekalo malé přivítání v podobě dvou příslušníků policie," popsala krajská policejní mluvčí Jana Macalíková.

Tento zloděj však pro policisty nebyl žádnou neznámou, byl to recidivista, který podle policie nekradl poprvé.

Ne vždy však kapesní krádeže v MHD dopadají šťastně, proto Dopravní společnost Zlín-Otrokovice (DSZO) svým pasažérům doporučuje, aby na své věci byli opatrnější.

„Cestujícím samozřejmě můžeme doporučit, aby i při jízdě trolejbusem nebo autobusem měli svá zavazadla pod dohledem, aby cenné věci nenechávali v kapsách, aby si všímali podezřelých osob, které se ve vozidle neobvykle pohybují z místa na místo a tlačí se na cestující. Je to aktuální zejména v dopravních špičkách," radí cestujícím MHD za DSZO tiskový mluvčí Vojtěch Cekota.

O peníze přijdou během spánku

Ve Vsetíně spíše než v prostředcích městské hromadné dopravy se kapsáři zaměřují na cestující ve vlacích.

„Spíš než o krádeže v tlačenicích se jedná o případy, kdy lidé ve vlaku usnou a během spánku je zloděj připraví o peněženku či jiné věci," přiblížila Lenka Javorková, mluvčí vsetínské policie. Ani ředitel osobní autobusové dopravy společnosti ČSAD Vsetín Oldřich Holubář větší počet krádeží v linkových autobusech nezaznamenává.

„Vysvětluji si to tím, že v příměstské dopravě nejsou cestující tak úplně anonymní. Každý přece jen projde kolem řidiče, kde musí být odbaven. Cestující se v autobusech do velké míry znají osobně, protože jsou přepravováni z menších obcí do měst, kde je anonymita zřejmě větší. Zastávky nejsou tak časté jako v MHD, proto má zloděj méně příležitostí se svým lupem z vozidla zmizet," dodal Holubář.

Aby to kapsáři v našem kraji neměli lehké, rozhodli se proti nim zakročit prevencí i policisté v Uherském Hradišti.

„V době, kdy jsme zaznamenali zvýšený počet případů, vyrazili jsme přímo na autobusové nádraží, kde jsme přímo oslovovali cestující a upozorňovali je na možné problémy, které by mohly plynout z vlastního nezabezpečení a nehlídání osobních věcí při cestě autobusem. Zároveň jsme vytvořili plakátky, které nám ČSAD Uherské Hradiště ochotně svolilo vylepit do svých autobusů," přiblížil mluvčí uherskohradišťské policie Aleš Mergental.

Snad právě i díky tomuto opatření se podle vyjádření řidičů na Uherskohradišťsku krádeže v autobusech v tomto regionu objevují jen výjimečně.

„Jedná se spíše o krádeže věcí, které lidé zapomenou v autobuse a jiný cestující si je prostě přivlastní," přiblížil za společnost ČSAD BUS Uherské Hradiště Milan Doruška, vedoucí divize autobusové dopravy.

Může zadržet, ale musí ihned předat policii

Pokud cestující nebo řidič dopravního prostředku chytí zloděje přímo „při činu", může podle trestního řádu omezit podezřelého na osobní svobodě. Dále trestní řád říká, že podezřelá osoba musí být ihned předána policejnímu orgánu.

„Takže pokud řidič nebo lidé zjistí v autobuse zloděje, může řidič zavřít dveře a vyčkat příjezdu policie," vysvětlila za policii mluvčí Lenka Javorková.

Pokud by cestující neměl u sebe mobil nebo nedokázal sám oznámit svůj problém s případným okradením přímo policejním orgánům, řidič MHD má možnost spojit se vysílačkou s dispečinkem a dispečink může v případě potřeby policii na místo přivolat.