Za daňový únik až 157 milionů korun při obchodování s tzv. kerosinem je obžalovaná čtverka Roman Vaškůj, Radomír Vybíral, Stanislav Nedbálek a úředník Dušan Gajdošík. Letecký petrolej, který je osvobozen od spotřební daně z minerálních olejů, totiž míchali s naftou. Hrozí jim až deset let.

Včerejší soudní líčení patřilo výslechu svědků. Většina z nich si přesně nemohla vybavit, jak události probíhaly a odvolávali se na výpadky paměti. „Nemohu si vzpomenout jak to přesně bylo a nechci se také ztratit nebo padnout, jako se to již minulosti několika svědkům stalo," uvedl řidič Libor Slaník.

„Svědek nechce vypovídat, zřejmě má strach o svůj život," reagovala na jeho prohlášení předsedkyně senátu Krajského soudu ve Zlíně Iveta Šperlichová.

Radomír Vybíral, jeden z obviněných v kauze daňového úniku ve výši 157 milionůTeprve po přečtení jeho výpovědi na policii si svědek vzpomněl a tu potvrdil. S dalšími, kteří palivo převáželi, údajně vozili letecký petrolej na letiště do Kunovic i na stáčírnu do Napajedel. „Každý věděl, že se to tam plantalo s naftou," uvedl Libor Slaník.

Dodal také, že mu bylo divné, že palivo pro jedno letadlo, které DT provozovala, vozí denně i 20 cisteren. Slaník také potvrdil, že kerosin vozil i na další místa, a to do do Vlkoše u Kyjova a do Kyjova.

Řidič Karel Stoklásek u soudu nejdřív také vypověděl, že si tehdejší události již nepamatuje. Naproti tomu při výslechu na policii ale uvedl, že věděl, že letecké palivo bylo z Kunovic odváženo do Napajedel. Podle jeho slov prý ale odtud vozil na benzinky „výhradně naftu".

Dalším ze svědků, který včera před soudem vypovídal, byl bývalý místopředseda představenstva DT Zbyněk Ševců. Hned v úvodu své výpovědi zmínil, že je švagrem Vaškůje. A tento mu prý obstaral tento post. Jak sdělil soudu, věděl o nákupu paliva, to si ale spojoval s plánem společnosti přikoupit další dvě letadla a vytvoření zásob paliva.

Společnost DT z celkového počti 18 milionů litrů paliva do letadel prolétala jen zhruba 2,6 milionů litrů. Podle policejních zpráv bylo zbylých 16 milionů litrů leteckého petroleje promíseno s motorovou naftou a následně dodáváno čerpacím stanicím jako palivo pro auta.

Podle obžaloby nákup petroleje dojednával Vaškůj. Soud mu už v květnu 2009 uložil 7,5 roku vězení za další daňové úniky při obchodování s palivy. Z věznice byl podmíněně propuštěn. Vybíral dostal na konci května v Ostravě za machinace s DPH se škodou 564 milionů korun 11 let, Gajdošík ve stejné věci 9,5 roku. Oba se proti rozsudku odvolali.

Hlavní líčení je nařízeno až do pátku. Kdy bude vynesen rozsudek, ale zatím není jasné.