Zatím však nepravomocně, proti rozsudku si obhájkyně ponechala lhůtu na odvolání.

ZA VRAŽDU PŘED DVĚMA ROKY NEPYKAL

Právě Jiří H. před 2 lety ubodal čtyřicetiletého Petra M. ve Zlíně. Státní zastupitelství trestní stíhání zastavilo, protože Jiří H. trpí paranoidní schizofrenií a při spáchání činu nebyl při smyslech. Soud následně rozhodl o jeho umístění do detenčního ústavu.

LÉČBA NA PSYCHIATRII

Před přesunem do brněnského detenčního ústavu byl ale obžalovaný umístěný do kroměřížské psychiatrické léčebny, kde stihl připravit o oko spolupacienta. Podle soudu ale tentokrát mohl o svém chování rozhodnout. Byl totiž předtím kvůli své nemoci řádně zaléčen.

"Chování obžalovaného pramenilo z poruchy jeho osobnosti a patologického jednání, nikoliv z důsledku nemoci, tedy paranoidní schizofrenie," řekl soudní znalec.

To potvrdily u soudu i svědkyně, lékařka Jiřího H. a primářka oddělení, na kterém byl umístěný.

„Než ho k nám přivezli, tak byl zaléčený. Byl umístěn do zvláštní místnosti, tak zvané observace, kde je dalších zhruba šest až sedm pacientů," objasnila u soudu lékařka obžalovaného, která působí na uzavřeném mužském oddělení pro léčbu akutních psychotických stavů spojených i s agresivitou.

Právě to, že nebyl obžalovaný sám na pokoji, ale s jinými pacienty, viděla u soudu matka obžalovaného jako zanedbání ze strany léčebny. „Když je tak nebezpečný, tak proč ho nenechali samotného na pokoji?" ptala se s tím, že v detenčním ústavu, kde se její syn nyní nachází, je sám. Podle pracovníků psychiatrické nemocnice v Kroměříži incidentu prý nešlo zabránit.

Jak uvedla primářka oddělení, pacienti, kteří trpí psychotickými stavy, jsou pod neustálým dohledem lékařů a ošetřovatelů. Podle primářky oddělení navíc dostával obžalovaný Jiří H. vysoké dávky léků.

„Nechoval se agresivně k dalším pacientům, ani jsme neevidovali žádné jeho předešlé konflikty s poškozeným. Pravda je, že byl na personál vulgární – například při pravidelných ranních vizitách," dodala primářka oddělení.

Podle ní ale nemají možnost pacienty na oddělení od sebe naprosto izolovat.

„Nemáme k dispozici žádnou izolovanou místnost a podle mého mínění by to bylo naprosto nehumánní, navíc na pacienty permanentně dohlíží personál," míní primářka. Jak už sám Jiří H. v minulosti soudu přiznal, poškozeného napadl, protože ten se mu údajně hrabal v jeho osobních věcech. Polehčující okolností bylo přiznání obžalovaného a také fakt, že podle závěru soudu nechtěl poškozenému ublížit tak závažným způsobem, aby ho připravil o oko.