Začátek hlavního líčení s Miroslavem Maslákem včera provázely ty nejpřísnější bezpečnostní opatření. Organizovaná skupina pěti mužů českého a slovenského původu je souzena kvůli trestným činům vydírání, porušování osobní svobody, šíření poplašné zprávy a nedovoleného ozbrojování. Obžalovaní se měli opakovaně dopouštět zapalování aut ve snaze vymáhat smyšlené dluhy. Postižení podnikatelé vypověděli, že pokud odmítli zaplatit, čelili výhrůžkám, střelbě do svých domů podpalování aut. Celkem měli svými činy poškodit přibližně pětadvacet osob.

Úterní soudní líčení využil Miroslav Maslák hlavně k tomu, aby vyjádřil své připomínky k trestnímu řízení. Kvůli nevhodnému chování byl Maslák dvakrát vykázán soudcem ze soudní síně. Obžalovaný boss dokonce slovně urážel předsedu senátu, mluvil bez vyzvání a také hovořil na další přítomné obžalované. Z těchto důvodů byli spoluobžalovaní vyslechnuti bez přítomnosti Masláka. I přes toto opatření však nechtěli odpovídat na kladené otázky.

Odpoledne pak hlavní líčení pokračovalo výslechem samotného bosse, kterému na Slovensku říkají Postrach Povážské Bystrice. Toho však Miroslav Maslák využil, aby vyjádřil svůj nesouhlas s provedením trestního řízení. Nelíbilo se mu, že má během líčení pouta či to, že neseděl vedle svého obhájce. Na to, že byl dvakrát vykázán ze soudní síně reagoval Maslák slovy: „Urobilo sa z toho neadekvátne halo." Podle něj soudní líčení není zárukou spravedlivého procesu.

Nejvíce ovšem Maslákovi vadil fakt, že neměl možnost se dopodrobna seznámit se soudním spisem.

„Měl jsem 26 hodin na to, abych prostudoval tři a půl tisíce stran a 180 hodin odposlechů. Nebylo mi umožněno si tyto odposlechy pořádně přehrát. Přece nežádám něco, na co nemám nárok," pronesl připomínky obžalovaný.

Na toto prohlášení reagoval státní zástupce Roman Kafka: „Se spisem jsem se seznámil za tři dny a za tři dny jsem sepsal obžalobu. Nic jsem v řízení neignoroval," bránil se státní zástupce Maslákovu nařčení. Nebyl však sám, kdo čelil výpadům a výtkám ze strany obžalovaného.

Maslák například tvrdil, že policejní orgány v trestním řízení nefungovaly a policejní odposlechy byly zfalšované. Mimo to si však Miroslav Maslák podal žádost o bezplatnou obhajobu z důvodu finanční tísně, žádost o propuštění z vazby či stížnost o předpojatosti soudce.

Soudní proces s Miroslavem Maslákem bude pokračovat ještě ve dnes a příští týden. Výslech svědků bude probíhat ve druhé polovině června. Maslákovi a jeho gangu hrozí pět až dvanáct let vězení. Obžalovaný a všichni čtyři jeho komplici vinu odmítají.