Státní zástupci Roman Kafka s Jiřím Zemkem a náměstek krajského policejního ředitele Jindřich Kučera na tiskové konferenci k jedné z největších kriminálních kauz posledních let informovali o tom, kam se posunulo vyšetřování případu, který začal vloni na podzim. Pachatelé mají na svědomí otravu desítek lidí, kteří vypili lihoviny smíchané se smrtelnou dávkou metylalkoholu.

Dvacet let za mřížemi nebo i výjimečný trest doživotí hrozí nyní už šesti obviněným. Ke dvěma hlavním „míchačům" otrávené směsi, Rudolfu Fianovi z Karvinska a Tomáši Křepelovi z Řitky u Prahy, a hlavnímu distributorovi jedovatého alkoholu Jiřímu Vaculovi ze Zlínska přibyli nedávno další tři lidé.

„Jde o dvě osoby z Karvinska a jednu z východních Čech, které toxický alkohol distribuovaly na severní Moravu. Představují v tomto ohledu propojku mezi východními Čechami, Zlínským krajem a severní Moravou," sdělil Jiří Zemek s tím, že obviněný Východočech měl odebrat 2300 litrů závadného alkoholu a předat je distributorům na severní Moravě.

„Oba obvinění z Karvinska jsou stíháni ve vazbě," dodal Zemek.

Celkem bylo zatím obviněno 32 lidí.

„Šest z nich je stíháno vazebně," informoval Roman Kafka.

Ve většině případů jde o trestný čin úmyslného ohrožování závadnými potravinami, za který hrozí až desetileté vězení.

„Nyní nás čekají ještě tři stovky výslechů a vyhodnocování tisíců zajištěných vzorků," přiblížil Kafka.

Ten předpokládá, že by vyšetřování mohlo trvat ještě pět měsíců. Soudní proces by tak mohl začít do podzimu.

Ještě musejí být vypracovány i lékařské znalecké posudky všech, kdo se kontaminovaným alkoholem otrávili. Počet poškozených byl k poslednímu dni loňského roku 124 osob, 39 z nich otravu metanolem nepřežilo.

„Poškození mají stále možnost připojit se k trestnímu řízení s nároky na náhradu škody," vzkázal státní zástupce Kafka.

Tato lhůta potrvá podle něj do chvíle, než bude zahájeno dokazování u hlavního líčení.

Metanolová kauza vypukla loni v září a jen na Zlínsku se závadným alkoholem otrávilo 13 lidí. Celkem čtyři lidé v kraji na otravu metanolem zemřeli.

Z patnácti tisíc litrů otráveného alkoholu, o kterém policisté věděli, se podařilo zajistit a poté zlikvidovat nebo naředit a využít jako kapalinu do ostřikovačů přibližně deset tisíc litrů. O zbylých necelých pěti tisících litrech nemá povědomí.

Pouze malou část, konkrétně 20 litrů, se podařilo objevit před koncem loňského roku při bezplatném testování vzorků alkoholu.

„Předpokládáme ale, že majitelé otrávené směsi se tekutiny zbavili a sami ji zlikvidovali," řekl náměstek krajského policejního ředitele Jindřich Kučera.

VOGLOVÁ JITKA