Na listopadových hlavních líčeních by mohly zaznít závěrečné řeči. V případu je stíháno pět mužů. Za hlavu skupiny je považován údajný boss slovenského podsvětí Miroslav Maslák, který je jediný ve vazbě.

Obhajoba dnes zpochybnila znalecký posudek ohledně způsobené škody. Podle obžalovaných ji znalec mnohdy stanovil bez obhlídky poškozených věcí a jím určená částka skutečné škodě neodpovídá. Škoda přitom podle nich určuje právní kvalifikaci skutků a také trestní sazbu, které obžalovaní v případě uznání viny budou čelit. Obhájci proto požadují revizní znalecký posudek. K soudu dnes měla přijít i Maslákova přítelkyně, bez omluvy ale nedorazila.

Dlouze se ale rozebírala střelba na obydlí a automobily poškozených, ke které se vyjadřoval pracovník kriminalistického ústavu. Obhájci pak četli řadu listin, které měly například prokázat oprávněnost jejich mandanty vymáhaných pohledávek a také znevěrohodnit některé svědky, kteří sami mají potíže se zákonem. Hlavní líčení je nařízeno ještě na středu i na čtvrtek. Někteří z obhájců avizovali, že předloží ještě další důkazní návrhy. Bude na soudu, zda-li jim vyhoví, nebo je zamítne a dokazování ukončí.

Maslák a další Slováci Tomáš Ďuriš a Vladimír Haviar čelí obžalobě z vydírání, porušování domovní svobody, nedovoleného ozbrojování a šíření poplašné zprávy. Radovan Helis ze Vsetína se údajně dopustil vydírání a šíření poplašné zprávy, Jan Surý ze Vsetínska vydírání. Prvním čtyřem hrozí až 12 let, Surému až osm let. Údajně vymáhali oprávněné i vymyšlené pohledávky, podnikatelům vyhrožovali, zapalovali auta, stříleli na jejich domy i na vozidla.

Podle obžaloby bylo poškozeno asi 25 lidí a firem. Způsobená škoda činí podle státního zástupce nejméně 1,25 milionu korun, vyděračskými praktikami chtěli muži údajně dosáhnout zaplacení částky více než 12,5 milionu Kč. V ČR působili asi od jara do listopadu 2012 poté, co tři z nich přišli ze Slovenska, kde jsou stíháni pro obdobné skutky.