Sedlářovi za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy hrozilo deset až 18 let vězení. Muž vinu doznal a činu litoval. Soud mu i proto uložil trest mimořádně pod dolní desetiletou hranici sazby.

Sedlář přiznal, že mladíkovi a jeho kamarádce nabídl léky, o kterých nevěděl, co mohou způsobit a s nimiž neměl zkušenosti. Mladí lidé k nim navíc pili alkohol. Podle obžalovaného byli všichni tři účastníci tragického dýchánku uživateli marihuany a pervitinu.

Zkušenosti s těmito drogami u soudu přiznala i dívka, která experiment stejně jako Sedlář přežila. Obhájce Josef Kapušňák upozornil i na to, že si léky aplikovali dobrovolně.

Podle obžaloby ale Sedlář léky poškozenému a jeho o pět měsíců mladší kamarádce poskytl. Je známo, jak se neštěstí stalo, protože mladí lidé se při experimentu nahrávali na mobilní telefon. Sedlář dvojici nabídl, aby šla k němu domů, že tam má „nějaké náplasti, které je přivedou do rauše". Šlo o léčebné transdermální náplasti, které užívají při nesnesitelných bolestech lidé nemocní například rakovinou nebo AIDS.

Nemocní si aplikují jednu náplast a její účinek má být až třídenní. Podle obžaloby si mladí lidé nalepili na předloktí minimálně tři náplasti. K tomu užívali i další léky, jež se používají k tišení bolesti a rovněž se dají koupit jen na lékařský předpis. Trojice smrtící koktejl doplnila ještě popíjením slivovice.

Osmnáctiletému muži bylo později špatně a upadl do bezvědomí. Jeho kamarádka se Sedlářem bezvládného mladíka odvezla domů, kde ho předali rodičům s tím, že se jejich syn opil. Mladík vlivem kombinace medikamentů a alkoholu druhý den ráno zemřel. Otec obžalovaného potvrdil, že rodiče o tom, že syn má v sobě léky, nevěděli. Jeho kumpáni jim to neřekli.

Podle lékařů se mladík udusil zvratky, kterých se oslabené tělo nebylo schopno zbavit. Smrtelná ale podle nich byla i samotná dávka kombinace léků a alkoholu, který muž vypil. Oběma dalším lidem bylo zle, hrátky s léky ale přežili.