„Vlítli jsme na toho dědka na základě tipu, ale nepovedlo se to. Utloukli jsme ho," popsal při pondělním hlavním líčení nový svědek Milan Rakaš to, jak se mu Maroš Straňák obžalovaný z vraždy ve Slopném ve vazbě údajně svěřoval.

Dramatický obrat nastal při pondělním rozplétání brutální vraždy sedmasedmdesá­tiletého seniora ve Slopném, která v roce 2011 otřásla celým krajem. Senát krajského soudu ve Zlíně i všichni přítomní v plné soudní síni se dočkali klíčového svědectví Milana Rakaše, který sdílel vazbu s obžalovaným Marošem Straňákem.

Svědek popsal, jak se mu při vycházkách Maroš Straňák svěřoval s přepadením a ubitím Miroslava Sedláře ze Slopného.

„Svěřoval se mi o kukle, kterou zahodil a kterou policajti našli. Pak se mě ptal, jestli když dostane doživotí, ho pustí. On měl často deprese, přemýšlel, jak z toho ven," tlumočil svědek údajná slova obžalovaného Straňáka.

Straňák však tuto výpověď důrazně popřel. „Tento trestný čin jsem nespáchal," řekl a žádal soud o výslech dalších spoluvězňů z Mírova, kteří potvrdí pravdivost jeho verze. Podle Maroše Straňáka Milanu Rakaši bude za křivou výpověď za odměnu snížen trest, který si na Mírově odpykává za podvody.

Maroš Straňák také kvůli tomuto svědectví podal na Milana Rakaše ještě v soudní síni trestní oznámení pro křivou výpověď. Oba dva byli také ihned podrobeni konfrontaci. Na základě tohoto svědectví byl vzat na místě do vazby další obžalovaný David Šimon, který se jednání také účastnil a byl v srpnu propuštěn z vazby.

„Důkazní situace se výrazně změnila, proto s ohledem na ni a s ohledem na to, že obžalovaný je ohrožen vysokým trestem, jsou zde shledány vazební důvody," uvedl předseda senátu krajského soudu ve Zlíně Roman Koudela. Na základě tohoto usnesení tak policie eskortovala obžalovaného Davida Šimona opět do olomoucké vazby.

Proti usnesení krajského soudu o vazbě Davida Šimona podal jeho advokát Pavel Fišer stížnost. Ještě před výpovědí svědka Milana Rakaše se předseda senátu Radomír Koudela obviněného Davida Šimona ptal, zda by podstoupil dobrovolně test na detektoru lži. To však prostřednictvím jeho zástupce Pavla Fišera odmítl.

„O detektor jsme v přípravném řízení žádali dvakrát, nyní už o tuto možnost nestojíme," vysvětlil Šimonův obhájce. Po vzetí do vazby Davida Šimona však tuto možnost nevyloučil.

Vražda Miroslava Sedláře se stala 22. září 2011 v jeho domku ve Slopném. Podle slov státního zástupce Leo Foltýna měli obžalovaní Maroš Straňák a David Šimon ten den vniknout do domu a napadnout poškozeného.

„Mladíci seniora škrtili, bili a kopali a také mu kovovým předmětem zasadili asi tři desítky ran do hlavy. Muž v důsledku těchto zranění utrpěl otok a krvácení do mozku, plicní embolii a další závažná zranění, kterým podlehl," znělo z obžaloby. Obžaloba také vinila oba muže z odcizení hotovosti 3000 korun a rodinných šperků.

V srpnu však oba obviněné senát krajského soudu ve Zlíně obžaloby zprostil pro nedostatek důkazů. „Nebyl doložen jeden jediný přímý důkaz," vysvětlil tehdy rozhodnutí senátu krajského soudu jeho předseda Radomír Koudela.

Státní zástupce Leo Foltýn se však proti rozsudku odvolal k Vrchnímu soudu v Olomouci. Ten pak zrušil osvobozující rozsudek krajského soudu ve Zlíně. Případ tak znovu začal projednávat 10. prosince krajský soud ve Zlíně. Další líčení, kdy se očekává rozsudek nad oběma obžalovanými, se bude konat 15. ledna.