"Krátce před půl jedenáctou se na tísňovou linku 156 obrátil muž, který procházel poblíž rybníka v Malenovicích. Jeho pozornost upoutaly zvuky vycházející z hluboké výpusti a jak záhy zjistil, uvázla tam ovce, která se neměla jak dostat ven," popsal zástupce ředitele zlínských strážníků Pavel Janík.

Hlídku, která se dostavila na místo, podle něj nejprve poněkud zmátl uvězněný živočich, který se na první pohled tvářil jako koza, ale vydával zvuky typické pro ovci.

"Při bližším ohledání vyšlo najevo, že se jedná o ovci kamerunskou. Ta se neznámým způsobem dostala do míst, odkud se neměla sama šanci dostat.

Krajští celníci odhalili nelegální pálenici v Bohuslavicích u Zlína.
V Bohuslavicích na Zlínsku si celníci došlápli na černou pálenici

Jeden ze strážníků proto překonal ochrannou mříž a přebrodil se až ke zvířeti, které vysvobodil z uzavřeného prostoru. Následně se podařilo zkontaktovat vlastníka ovce, který uvedl, že mu už utekly nejméně tři ovce poté, co někdo úmyslně poškodil elektrický ohradník," podotkl Pavel Janík. Strážníci proto majiteli slíbili častější kontroly lokality.

"Upozorňujeme v této souvislosti veřejnost, že právo volného průchodu krajinou se nevztahuje mimo jiné na pozemky určené k faremním chovům zvířat. Prosíme proto, nepoškozujte a neodstraňujte ohradníky, může dojít k úniku zvířat, k ohrožení bezpečnosti i ke škodám na majetku," uzavřel zástupce ředitele.