„Tak to ve skutečnosti opravdu není a musím říct, že se na tyto seriály raději nedívám," směje se Jaroslav Uher ze zlínského krajského odboru obecné kriminality.

Jak to tedy vypadá ve skutečnosti? „Především se jedná o týmovou práci policistů, techniků, expertů, vyšetřovatelů a mnoha dalších, kteří se na vyšetřování podílí," přiblížil Jaroslav Uher.

Ve Zlínském kraji pracuje čtyřiadvacet kriminalistických techniků a jen v okrese Zlín mají ročně přes tisíc výjezdů. Jsou nejen u vražd, ale také u tragických dopravních nehod či znásilnění. Nejčastěji se však setkávají s krádežemi nebo vloupáním.

„S trochou nadsázky lze říct, že jsme nejdůležitější službou u policie, protože bez technika by další vyšetřování nemohlo pokračovat. Chyběly by zajištěné stopy," přiblížil Jaroslav Uher.

Při své práci jsou oděni do bílé kombinézy, mají návleky, rukavice, pokrývku hlavy i roušku, aby sami nenarušili a nekontaminovali místo činu.

„Samozřejmě když jdeme do sklepa, kde byly ukradeny zavařeniny, tento oblek nepoužíváme," usmál se kapitán Uher. Podle něj se všichni vždy řídí danými postupy a pravidly.

„Není například možné, aby se na místě trestného činu pohyboval kdokoliv kromě policie a státního zástupce," vysvětlil.

Tuto práci dělají služebně starší kolegové, protože ji nemohou dělat lidé bez zkušeností. Všichni technici mají specializované kurzy, které jsou pro tuto práci nezbytnou podmínkou, a pravidelně také jezdí na různá specializační školení k různým problematikám jednotlivých oborů kriminalisticko-technické činnosti.

Musí mít také vztah k technice, mít pozorovací talent, umět pracovat nejen s nářadím a různými přístroji, ale také například s pinzetou. A hlavně by měli být dobří fotografové a dokumentaristé.

Hlavní prací technika je však zajištění různých druhů stop, například daktyloskopických, trasologických, pachových či biologických. „Všechny tyto stopy musí být schopen technik najít a zajistit. Poté je zkoumají odborníci na OKTE (odbor kriminalistické techniky a expertíz) nebo KÚ (Kriminalistický ústav), kde má každý obor zkoumání svého experta," vysvětlil kriminalista.

Co se týká práce na místě činu, která vede až k zadržení pachatele, je to sled dílčích úkonů.

„Například na začátku se zajistí jen pachové stopy. Dále zjišťujeme, zda se v daném místě pohybovala podezřelá osoba. To potvrdí svědek, který tuto osobu viděl. Také se podaří nalézt další stopu, třeba otisk podrážky či kapka krve, která kriminalisty dovede k pachateli. Sled věcí musí být nenarušitelný a musí na sebe logicky navazovat," vysvětlil Jaroslav Uher.

Kriminalisté jsou rádi za moderní metody. „Například genetika. Dřív bylo z kapky krve jen poznat, o jakou se jedná krevní skupinu. Dnes nás může dovést až k pachateli," těší policistu.

„Co se týká zajištění krevních stop, které byly setřeny, dříve technikům sloužil přípravek Luminol. Ten ale nebyl zcela vhodný pro další práci s biologickou stopou, proto dnes používáme jiné prostředky, na jiné bázi, které dokážou odhalit i vcelku dobře uklizené krevní stopy," dodal.

Policisté ze zlínského krajského odboru obecné kriminality také provádějí domovní prohlídky a občas je překvapí, jaké úkryty pro věci, většinou z trestné činnosti, si lidé dokážou vymyslet.

„Jednou jsme našli téměř osmnáct milionů korun pod domovním prahem," vzpomněl kriminalista.

A z čeho mají největší radost? „Když se nám podaří zajistit stopy tak dobře, že se díky nim podaří zadržet pachatele, odsoudit ho a vyšetřovatel dokáže ocenit naši dobrou práci," usmál se Jaroslav Uher.

Dokonalý zločin neexistuje, říká policista

„Jako kluk jsem chtěl létat a sedět za kniplem," říká kriminalistický technik Jaroslav Uher ze zlínského krajského odboru obecné kriminality. Teď je ale jeho práce podle něj ta nejzajímavější, kterou může policista dělat.

„Sice můžete mít pevně stanovenou pracovní dobu a mít jak se říká lidově padla, ale stane se, že budete muset někam na výjezd a domů se dostanete až tehdy, když máte svou práci hotovou," popisuje kriminalista.

Jaroslav Uher pracuje u policie od roku 1999. Deset let pracoval jako expert v oboru fotografie a videotechniky na odboru kriminalistické techniky a expertiz v Brně. „A nyní jsem tady," usmál se.

Na to, jestli si nosí svou práci domů, odpovídá: „Zeptejte se mé ženy." Rozhodně ale na případy vražd nebo tragických dopravních nehod, kdy ohledává místo činu, nezapomíná. „Na to si nezvyknete, to nejde, zvlášť když se jedná o ženu či malé dítě," svěřil se policista.

Nemá rád americké detektivky, ale naopak ocenil český seriál Dobrodružství kriminalistiky. „Moc se mi líbí, výborně zmapoval vývoj kriminalistky," pochválil. Jestli jsou kriminální filmy a seriály jakýmsi

„návodem pro potencionální pachatele"? „Myslím si, že dokonalý zločin neexistuje, pachatel udělá vždy chybu a my vždy najdeme nějaké stopy a důkazy, které jej usvědčí," dodal kriminalista.