„Nevím co se stalo, byl to zkrat, nechápu to," říká. Podle policie šlo v krátké době o druhý případ. Ke znásilnění zákaznice jiným taxikařem došlo už i na sklonku minulého roku.

Na víkendovou noc mladá, teprve třiadvacetiletá dívka už nikdy nezapomene. Pomalu končila noc a ona se rozhodla, že se vrátí domů z oslavy kde právě byla. V kabelce měla telefonní číslo na staršího taxíkáře, se kterým již několikrát jela. Proto mu důvěřovala a tak mu zavolala. Jenže když v taxíku usnula, vša začalo mít úplně jiný průběh.

„Muž využil její bezbrannosti ve spánku, zajel na odlehlé místo a tam ji sexuálně zneužil. Jakmile mělo dojít k pohlavnímu styku, dívka se probudila a začala na něj křičet, že zavolá policii. Muž nechal svého počínání a odvezl dívku k domu, kde počkali na policisty. Policisté ho zadrželi a odvezli do policejní cely, v níž strávil dvě noci. Ke svému činu se přiznal," popsala dál příběh mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková. Podle ní kriminalisté sdělili později seniorovi obvinění ze zločinu znásilnění a podali státnímu zástupci podnět k návrhu na vzetí muže do vazby. Soudce však neshledal důvody vazby a muže propustil. „Přestože bude trestní stíhání násilníka probíhat na svobodě, hrozí mu v případě odsouzení dvou až desetiletý pobyt za mřížemi," připomněla za policii Monika Kozumplíková.

Taxíkář svého činu lituje, podle svých slov neví ani co se stalo. „Je mi to líto," řekl. Jeho kolegové ze stanoviště taxislužby ho moc neznají. „Vždycky to býval samotář, navíc trochu podivín, s námi se moc nebavil," uvedl kolega obviněného taxikáře Zdeněk Tomanec.

Zlínská policie musí tak v průběhu několika měsíců řešit další případ, kdy byla taxikářem napadená žena. K podobnému totiž došlo na konci minulého roku, kdy další ze zlínských taxikářů sexuálně napadl ženu. V případě taxikáře ze závěru roku, věc řeší krajská policie a muž je stíhán vazebně. „Mohu potvrdit, že jsme obvinili muže, který je podezřelý z trestného činu znásilnění," uvedl za krajskou zlínskou policii mluvčí Petr Jaroš s tím, že muž je stíhán vazebně. „Bližší informace k tomuto případu v současnosti zatím poskytovat nebudeme," doplnil Petr Jaroš.

Chování těchto dvou mužů za volanty taxíků odsoudil i majitel jedné ze zlínských taxislužeb Petr Šenkeřík. „Je to neomluvitelné chování," uvedl. Na druhou stranu také připomněl, že nejen zákazníci ale i samotní taxikáři a taxikářky se stávají terčem útoků ze strany zákazníků. „Jde o ojedinělé případy, které se bohužel občas stanou. Ať už se jedná o verbální agresi, nebo arogantní chování. Jednou se nám stalo, že naše taxikářka byla přepadena, vysazena z vozu a pachatelé ujeli i s tržbou. Naštěstí se jí nic nestalo a nakonec i vozidlo se našlo," přidal ještě jeden starší případ majitel taxislužby.

Proč má jít o znásilnění, když ke styku nedošlo?

I přesto, že k pohlavnímu styku v tomto případě nedošlo, seniorovi – taxikáři hrozí až desetiletý trest vězení.

„Ano, obviněnému muži reálně hrozí trest odnětí svobody. Skutek znásilnění totiž není dokonaný jen samotným aktem. Může k němu dojít i jiným způsobem než pohlavním údem," připomenula zákon zlínská advokátka Jana Rejžková