Tento počet může změnit olomoucký vrchní soud, který bude rozhodovat o vyloučení sedmi osob, jejichž kauzy by podle zlínského soudu měl projednat jiný krajský soud, zřejmě v Ostravě. Senát zlínského soudu už ale vyloučil 14 obžalovaných k projednání na okresní soudy.

Předseda senátu Radomír Koudela dnes ČTK řekl, že jde o soudy v Příbrami, Hodoníně, Jičíně, Brně a ve Zlíně. Případy desítky obžalovaných, které si krajský soud ve Zlíně nechal, začne řešit 3. března.

Na lavici obžalovaných usednou i údajný hlavní míchač otráveného alkoholu, Slovák Rudolf Fian s bydlištěm na Karvinsku, jeho komplic, majitel firmy na výrobu autokosmetiky Carlogic z Řitky u Prahy Tomáš Křepela, a údajný hlavní distributor Jiří Vacula ze Zlínska.

Mužům hrozí za úmyslné obecné ohrožení 12 až 20 let i výjimečný trest včetně doživotí. Podle obžaloby, kterou má ČTK k dispozici, osmatřicetiletý Křepela opatřil na přelomu srpna a září 2012 pět tisíc litrů metylalkoholu i prostory v Opavě a pomohl o pět let staršímu Fianovi, který byl obchodním zástupcem firmy Carlogic, namíchat směs o objemu 10.000 litrů tvořenou z poloviny metanolem a z druhé půlky etanolem.

Celou ji pak pak předali v Podkopné Lhotě na Zlínsku pětapadesátiletému Vaculovi, o němž věděli, že obchoduje s lihem a alkoholickými nápoji. Podle státního zástupce Romana Kafky mohla tato směs zabít až 158.000 lidí. Obžaloba postihuje jen období do konce roku 2012.

Hlavním aktérům klade za vinu 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných včetně lidí s trvale poškozeným zdravím. Křepela trestnou činnost popírá, stejně tak Fian, který se přitom dříve přiznal. Vacula spolupracuje, ale zpochybňuje přísnou právní kvalifikaci.

Vacula podle obžaloby předal nejméně 2200 litrů šestašedesátiletému důchodci z Vizovic Zdeňku Koplovi, asi 300 litrů jednačtyřiceti­letému podnikateli Alexanderu Jordánovi ze Zlína, asi 40 litrů pětačtyřicetiletému podnikateli Danielu Rafajovi z obce Zádveřice – Raková na Zlínsku a dalších 2000 litrů devětatřicetiletému jednateli firmy Vapa Drink Viktoru Koláčkovi z Týna nad Bečvou na Přerovsku. Další část směsi pak Vacula údajně sám zpracoval, když z ní vyrobil rum a vodku, které pak dále distribuoval.

Podle obžaloby dodal asi 2800 litrů tohoto alkoholu šestačtyřiceti­letému podnikateli Martinu Jiroutovi z Horní Olešnice na Trutnovsku, jenž dalších 2300 litrů dodal dvěma skladníkům a řidičům z Přerova, sedmačtyřiceti­letému Michalovi a o tři roky mladšímu Miroslavovi Klöselovým, a jejich čtyřicetiletému komplici, prodavači Martinu Posládkovi do Havířova. Odběratelé alkohol přitom dále distribuovali, až se dostal ke spotřebitelům.

Kromě Fiana, Křepely a Vaculy zůstane mezi lidmi souzenými ve Zlíně také Jirout, jenž je stejně jako zmíněné trio obžalovaný z úmyslného obecného ohrožení a hrozí mu tak 12 až 20 let i výjimečný trest včetně doživotí.

Jirout je však stíhán na svobodě, zatímco hlavní aktéři kauzy jsou jako jediní ve vazbě. Z obecného ohrožení jsou obžalováni i Klöselovi a Posládek, jejichž kauzy by ale zřejmě měl, pokud tak rozhodne olomoucký vrchní soud, projednat Krajský soud v Ostravě.

Další lidé jsou obžalováni z úmyslného ohrožování zdraví závadnými potravinami. Z nich bude krajský soud ve Zlíně projednávat případy Jordána, jenž údajně dodal směs třiapadesátiletému dělníkovi Aleši Svobodovi ze Zlína, v jehož garáži na sídlišti Jižní Svahy se otrávený alkohol našel. Kromě Svobody stane před soudem i jeho zákazník, osmatřicetiletý Martin Cekota, jenž provozoval na stejném sídlišti ve Zlíně večerku, kde nakupovali otrávení lidé.

Ve Zlíně se bude zpovídat i Koláček, jeho zákazník, padesátiletý podnikatel z Bystřice pod Hostýnem Libor Vanderka, a Robert Sedlařík z Fryštáku, jednatel firmy Verdana, distributora Likérky Drak.

Sedlaříka už soud poslal pravomocně na pět let za mříže. Potrestal ho za neodvedení spotřební daně za nelegální alkohol nalezený ve zlínském skladu Verdany. V tomtéž skladu byly objeveny i lahve s vysokým obsahem metanolu, které se ale ke spotřebiteli naštěstí nedostaly. Tento alkohol podle obžaloby vyrobila firma Vapa Drink.